Svenskt rekord och EM-brons för Angelica Bengtsson

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första stavmedalj någonsin i ett stort seniormästerskap på damsidan är ett faktum. Angelica Bengtsson satte svenskt rekord och tog brons i inomhus-EM.

Angelica Bengtsson rev ett hopp redan på 4.50 och det såg då tufft ut för den svenska stavstjärnan.

Men hon klarade 4.60 i första försöket, och tog sig därmed vidare till 4.70 tillsammans med tre andra hoppare.

Friidrott säsong 2015

Även ryskan Anzhelika Sidorova och Ekaterini Stefanidi klara 4.70 i det första försöket, medan Angelina Zhuk-Krasnova rev sina två första försök och sparade det sista försöket till nästa höjd som är 4.75.

Mycket högre än ute

Angelica Bengtssons tidigare personliga rekord var 4.68, som hon satte tidigare i år. Utomhus har hon bara klarat 4.58.

Sidorova har dock det bästa läget eftersom hon är felfri i tävlingen – och dessutom klarade 4.75 redan i första försöket.

När Zhuk-Krasnova rev sitt försök på 4.75 var Bengtssons medalj klar. När 21-åringen insåg det sprack hon upp i ett stort leende.

Bengtssons första seniormedalj

4.75 blev dock för svårt. Hon rev samtliga sina tre försök, och då grekiskan Stefanidi klarade sitt andra försök på höjden blev det brons för Bengtsson.

– Det känns bra. Känslosamt, jag kom hit för att kämpa om medalj. Och jag slog rekord. Och jag förtjänade verkligen medaljen, och det har varit en lång väg dit, säger Bengtsson till SVT Sport.

– Det har varit jobbigt. För ett år sedan grät jag vid varje stavträning för att jag inte vågade hoppa.

Medaljen är Bengtssons första i ett seniormästerskap. Hon har dock mängder med medaljer från juniortiden, bland annat två JVM-guld och ett guld från ungdoms-OS.

– Det var riktigt kul. Jag tänkte inte så mycket på rekordet, att sätta rekord på mästerskap är det man ska göra, säger Bengtsson.

Angelica Bengtsson

Född: 8 juli 1993 i Väckelsång.

Bor: Paris.

Klubb: Hässelby SK.

Personliga rekord: 4,58 (utomhus) och 4,70 (inomhus).

Tidigare främsta meriter i seniormästerskap: Femteplats i EM 2014.

(Fakta: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet