Från vänster: Lisa Gunnarsson, förbundskapten Karin Torneklint och Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Torneklint: ”Framtiden ser jätteljus ut”

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av några dagar svarade två svenska stavhoppstalanger för varsitt jättehopp – Armand Duplantis och Lisa Gunnarsson. Något som bådar gott för svensk friidrotts framtid. ”Den ser jätteljus ut”, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Natten mot söndag, svensk tid, tangerade 16-årige Armand Duplantis det svenska inomhusrekordet för juniorer när han hoppade 5.50 vid en tävling i USA.

– Känslan var obeskrivlig, en av de bästa känslorna jag någonsin haft. 5.50 har alltid varit en dröm vid den här åldern. Att uppfylla drömmen är en underbar känsla, säger Armand Duplantis till SVT Sport.

Noteringen är bara en centimeter från världsrekordet utomhus för 17-åringar men förbundskapten Karin Torneklint är försiktig när hon siar i supertalangens framtid.

– Det är svårt att avgöra, en del blommar ut tidigt och andra lite senare. Jag tycker att man ska njuta i nuet, det var ett fantastiskt bra hopp och ett av de bästa resultaten. Jag hoppas och tror att han kan utvecklas mer, säger hon.

Gunnarsson tangerade världsbästa

Bara några dagar senare kom nästa glädjebesked för svensk friidrotts framtid – Lisa Gunnarsson, 16, noterade 4.47 och tangerade därmed Angelica Bengtssons världsbästa för klassen upp till 17 år.

– Det bådar gott inför framtiden, den ser ljus ut. Det finns otroligt många som gör otroliga satsningar och jobbar tillsammans med duktiga coacher, säger Torneklint.

Vilka är de största talangerna inom svensk friidrott?

– Stavhopp damer som gren i och med att det är så många som hoppar högt, Angelica Bengtsson, Michaela Meijer, Elienor Werner och Lisa Gunnarsson. Har man många som hoppar högt är det alltid någon som lyfter sig ännu mer. Det här ser vi även i herrar och damer längd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.