Torneklint hoppas på dubbla segrar i Helsingfors

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har bortaplan.

Men den svenska känslan är positiv.

Det hävdar i alla fall förbundskapten Karin Torneklint.

I helgen avgörs den 74:e Finnkampen i friidrott mellan Sverige och Finland. Den här gången på Olympiastadion i Helsingfors. Och så här dagen före tävling är förbundskaptenen Karin Torneklint optimistisk.

– Jag tror vi kan ta dubbla segrar, absolut. Jag har en bra känsla, och tror att vi kan överraska i flera grenar. Vi får ju dessutom lite extra stöd av de 1 000 supportrar som tagit färjan över för att stötta oss.

Finnkampen 2014

Senaste dubbelsegern borta 2009

Att Sverige, som är favorit på herrsidan, ska vinna dubbelt på bortaplan hör inte till vanligheterna. Det har bara hänt två gånger genom tävlingens historia. Senast var 2009.

Vad blir då nycklarna för att vinna dubbelt?

– Medel- och långdistansloppen blir nog avgörande på både herr- och damsidan, och här tror jag vi kan ta viktiga ”extrapoäng” bland både herrana och damerna.

Irene valde själv

Sprintstjärnan Irene Ekelund springer 200 meter och korta stafetten, 4x100 m, men alltså inte 100 meter.

– Irene har fått välja själv, säger Torneklint, och fortsätter:

– Hon har haft en tuff säsong, och två lopp är lagom så här i slutet av säsongen.

”Tror på Nil”

Bland herrarna drar både veteranen (14:e Finnkampen) Johan Wissman (200, 400 och 4x400 m) och Nil de Oliveira (100 m, 200 m och 4x100) tunga lass.

– Jag tror på Nil, säger Karin Torneklint.

– Han har kommit igång sent på säsongen och börjar nu närma sig toppformen. Ska bli intressant att se vad han kan göra.

Återbud från Tornéus

På damsidan springer Malmö AI:s Daniella Busk tre lopp, 100 m, 200 m och korta stafetten.

I går lämnade ju längdstjärnan Michel Tornéus återbud, men sedan dess har inga nya återbud dykt upp. Tornéus kommer dock att vara på plats i Helsingfors, men endast som lagkapten på herrsidan.

En som ”återkommer” på tävlingsbanan är spjutkastaren Kim Amb som haft en tung säsong. Amb, som misslyckades på EM, och därefter lämnade återbud till DN Galan, är på plats och är full av revanschlust, enligt förbundskapten Karin Torneklint.

Det blir tuffast möjliga motstånd för Kim Amb i spjuttävlingen, då finländarna var etta, tvåa och fyra i EM nyligen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen 2014

Mer i ämnet