Trots diskning – herrarna i ledning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en kanonstart på Finnkampen. Herrarna leder med 105-99 – trots en omdiskuterad diskning på 5000 meter – och damerna har en ledning med 108-97.

 Innan 5000 meters loppet hade Finland en knapp ledning. Fyra poäng. Men Staffan Ek vann övertygande och tog Sverige upp i ledningen i kampen. Trodde alla.

Men tyvärr krokade Daniel Lundgren ihop med en finländare och diskades och Finland fick då återigen ledningen.

Finnkampen 2014

– Det är helt fel med diskningen. Han tar i honom med handen när han själv faller, säger vår expert Anders Gärderud som inte håller med domarna.

Johan Rogerstedt och Andreas Almgren glänste på 800 meter och såg till att Sverige återtog ledningen.

Smakstart för damerna

Damerna inledde finnkampen redan i går med stavhoppet och Finland vann där med 12-10. I dag inledde 100 meters damerna dagen och Sverige vann med 12-10 efter ett fint lopp av Daniella Busk.

– Det är tjejerna som imponerat mest på mig. Elise sprang väldigt fint och Erica Jarders personbästa var härligt, säger Gärderud.

På 400 meter häck slog alltså Elise Malmberg till med ett riktigt bragdlopp. Hon avancerade på upploppet från femte till första plats på nytt personligt rekord.

Dessutom fick vi se Erica Jarder slå personbästa med 6,68 i längdgropen.

Sverige – Finland

Ställning herrar efter lördagen: 105 – 99

Ställning damer efter lördagen: 108 – 97

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen 2014

Mer i ämnet