Att det övre etaget var tomt på Stade de France under Diamond league-galan syns tydligt på SVT:s bilder.

”Att lura publiken är totalt fel”

Uppdaterad
Publicerad

På tv-bilderna kunde tittarna se ett fullsatt Stade de France under lördagens Diamond League-gala i Paris.

Problemet: bilderna var manipulerade.

”Det är en eller några få personer som har gjort det här utan att informera sin omgivning”, säger Patrik Bauer, projektledare hos IMG Sverige, till SVT Sport.

Arenans övre etage ekade tomt, ändå visade tv-produktionens bilder att det var fullsatt. Tittare uppmärksammade detta och hörde av sig till SVT som sände tävlingen. Och kommentatorn Jonas Karlsson skrev själv såhär på Twitter:

”Helt omotiverat fejkade produktionen en fullsatt övre läktarsektion igår. Den var tom. Varför luras? #nordkorea”.

Diamond League

”Först stoppade man in fejkljud. Nu fejkad publik för att gissningsvis, förstärka upplevelsen. Vad är nästa steg, IAAF? Fejkade resultat?”.

”Det har skett ett misstag”

Internationella friidrottförbundets presschef Chris Turner förklarar i ett mejl till SVT Sport att IAAF inte har något med själva tv-produktionen att göra.

”Jag kan inte föreställa mig att det har gjorts för att försöka lura tittaren. Friidrottspubliken är i allmänhet välutbildad och definitivt inte lättlurad”, skriver han och hänvisar till IMG Sverige som äger rättigheterna till Diamond League.

– Det har skett ett misstag hos host broadcastern i Paris som vi inte har godkänt. Vi är lika överraskade som Jonas Karlsson, säger projektledaren Patrik Bauer till SVT Sport.

”Står inte alls bakom det här”

Han berättar att saken är under utredning och att det kommer hållas ett möte i kväll.

– Vi står inte alls bakom det här. Vi tycker att det är att lura publiken vilket är totalt fel. Man ska inte manipulera bilder, säger Bauer.

I ett pressmeddelande skriver Diamond League att inte heller de stödjer det inträffade:

”Vi har sett bilderna och är förvånade över vad vi såg. Produktionsteamet Canal+ har beslutat att dekorera det tredje och högsta etaget av Stade de France med åskådare. Ett beslut som vi, organisationen Diamond League och rättighetsinnehavaren IMG, inte stödjer”.

Vad kommer hända nu?

– Det här får inte hända igen, så är det bara, säger Diamond League-samordnaren Petr Stastny.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diamond League

Mer i ämnet