Gais tränare stängs av resten av året

Uppdaterad
Publicerad

Gais bandylag har drabbats av ett avbräck. Tränaren Jonas Holgersson, 44, stängs av resten av året från all idrottslig verksamhet efter ett bråk med en dopningskontrollant i höstas. Står domen fast kommer Holgersson att förlora jobbet.

– Det handlar inte bara om ord utan också om stämningen i omklädningsrummet med dörrar som slogs igen och skor som flög genom rummet, säger disciplinnämndens ordförande Mats Westling till SVT:s Västnytt.

– Vi är vana vid att man kan bli arg och säga dumma saker i stridens hetta till domare och matchfunktionärer. Men det här är allvarligare för det är Riksidrottsförbundets dopningkontrollanter som måste få göra sitt jobb. Det var också en utförlig anmälan om hur otroligt illa bemötta de blev, berättar Westling.

– Jag vill att rättvisan ska ha sin gång, därför kommer jag att överklaga. Det är allt jag har att säga nu, säger Holgersson kortfattat till SVT Sport. Han är ångerfull och har bett om ursäkt för sitt beteende.

Förlorar jobbet om domen står fast

Om domen, som ska överklagas till RF, står fast innebär det att Holgersson förlorar jobbet. Hans kontrakt går visserligen ut i vår men skulle förlängts med ett år, förhandlingar som var i slutfasen, men som nu kommit i en helt annan dager.

– Det var ju vårt huvudspår men om domen på åtta månader står fast så kan vi ju inte nyttja honom. Det gäller ju all idrottsligverksamhet. Vi kan inte ha honom nu, säger Gais ordförande Thomas Larsson till SVT Sport.

Det var efter en förlustmatch i november som ett stort gräl uppstod mellan Holgersson och en kvinnlig dopningskontrollant i Gais omklädningsrum. Kontrollanten anmälde tränaren.

– Det var en diskussion efter en match. Han var hetsig i humöret efter en förlust, och det var en kvinna som var på fel plats vid fel tillfälle. Hans uppträdande är ingenting vi står bakom, säger Gais ordförande Thomas Larsson.

Innan sejouren i Gais tränade Jonas Holgersson Västerås Bandy i fyra säsonger. Han ledde bland annat, tillsammans med Andreas Westman, klubben till ett SM-guld 2009. Holgersson är även själv världsmästare från sin aktiva karriär.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.