Ghoncheh Ghavami. Foto: TT

Gick på volleyboll och fängslades – Nu släppt mot borgen

Uppdaterad
Publicerad

Brittisk-iranskan Ghoncheh Ghavami har släppts mot borgen i väntan på att domstolen ska fastställa hennes straff.

Ghavami arresterades i juni efter att ha försökt komma in på en volleybollmatch för herrar i Teheran.

Ghoncheh Ghavami, 25, har släppts efter att ha suttit fängslad i fem månader.

Frisläppandet följde på en begäran från Ghavamis föräldrar, vilka hade bett rättsväsendet att ta medicinska hänsyn. Ghavami lider av magproblem efter en hungerstrejk.

– Hon släpptes för bara några timmar sedan och kommer att bo hos mina föräldrar, sade brodern Iman Ghavami till nyhetsbyrån AFP på söndagen.

”Agerat mot landets säkerhet”

Den 2 november hävdade Ghavamis advokat att hon dömts till ett års fängelse, vilket Irans domarkår förnekade. Enligt domarkåren arresterades hon dessutom inte för att ha försökt trotsa förbudet mot kvinnor på åskådarplats utan för att ha ”agerat mot landets säkerhet och för kopplingar till utlänningar”.

Ghavamis bror uppger nu att systern för några dagar sedan dömdes till ett års fängelse och två års reserestriktioner för ”propaganda mot regimen”.

Iran kommer inte att tilldelas internationella matcher i volleyboll så länge förbudet finns kvar. Det meddelade Internationella volleybollförbundet för två veckor sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.