Foto: Bildbyrån

Jon Rahm ny världsetta efter seger – Norlander sexa

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Norlander nådde sin bästa placering på PGA-touren i år. Men åt den nye världsettan Jon Rahm fanns inget att göra.

– Det kommer att sjunka in om ett par dagar eller ett par veckor, sade en rörd Rahm.

Det svenska hoppet Henrik Norlander gick runt på totalt tre slag under par och en slutlig sjätteplats på Muirfield Village i Dublin i Ohio, och kunde i klubbhuset konstatera att han nått sin bästa placering på PGA-touren sedan november i fjol.

Den 33-årige svensken hade flera fina lägen att avancera ytterligare i toppen på Muirfield Village, men den redan normalt svårspelade banan blev inte lättare när regnet öste ner under dagen.

Golf

Hans resultat för dagen på 74 slag, två över par, var helt i linje med de övriga toppspelarna, av de nio främsta i tävlingen lyckades bara en spelare, Matthew Fitzpatrick, gå under par på söndagen. Engelsmannen belönades med en slutlig tredjeplats i tävlingen, men kunde aldrig hota vinnaren Jon Rahm.

Nicklaus gratulerade

Rahm gick på söndagen ut med fyra slags ledning före amerikanen Ryan Palmer, ett försprång som hade vuxit till åtta slag efter halva avslutningsrundan. Men då började även den store spanjoren svikta något – och kanske kunde tävlingen få lite nerv?

Men nej, en bogey på tionde hålet och en dubbelbogey på det elfte för Rahm – och en birdie för Palmer – räckte inte. Till slut var det bara Rahm som kunde se till ifall någon skulle hota honom, men inte ens två slags plikt förändrade ställningen.

Direkt efter att ha hålat i på den 18:e greenen gratulerades han av legendaren Jack Nicklaus. Någon kram blev det dock inte, 80-årige Nicklaus hade tidigare under dagen avslöjat att han och hans hustru Barbara under våren smittats av coronaviruset.

Ny världsetta

Nicklaus gratulerade med en coronasäker fistbump och hyllade i synnerhet en snygg chip i hål på det 16:e hålet.

– Den chippen var precis vad jag behövde, att den gick i var fantastiskt. Det här var det bästa närspel jag någonsin fått till, sade Rahm i tv-sändningen efteråt.

25-årige Rahm är tack vare segern ny världsetta.

– Det kommer att sjunka in om ett par dagar eller ett par veckor. Men att skriva in mig i de spanska historieböckerna bredvid Seve är bara fantastiskt, sade Rahm och syftade på den spanske legendaren och tidigare världsettan Seve Ballesteros.

Men golfen är inte det viktiga för Rahm just nu.

– Jag har förlorat två familjemedlemmar i corona och min bror fick barn i veckan, så mina tankar är inte helt på golfen.

PGA-touren fortsätter i Minnesota nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Golf

Mer i ämnet