Anna Nordqvist vann i Galloway och tillägnade mamman segern. Foto: Bildbyrån Jeremy Lee

Nordqvist: ”Jag hade svårt att säga nej”

Uppdaterad
Publicerad

Hon skulle bli den nya Annika Sörenstam. Men istället höll en pressad Anna Nordqvist på att lägga av. Efter sex år är hon tillbaka i världstoppen efter en lång karriärsmässig och mental resa. – Jag hade svårt att säga nej, säger hon till SVT Sport.

Anna Nordqvist var svensk golfs framtid. Superstjärnan Annika Sörenstam höll på att abdikera från golftronen och fram kom istället då 22-åriga supertalangen som slog igenom med dunder och brak.

Segern i major-tävlingen LPGA-mästerskapen 2009 gav eko i hela världen och alla förväntade sig en ljus framtid. Men svenskan kämpade med ett sviktande självförtroende och med pressen det innebar att vara i det ständiga strålkastarljuset. Klivet upp till Sörenstams nivå blev för högt. På många sätt.

LPGA-touren

– Vi har jobbat mycket med det mentala på golfbanan, men också med det mentala i livet. Jag har aldrig haft lätt för att säga nej. Golfen blir en mental tuffhetstävling på något sätt och man får lära sig att hantera pressen och de utmaningar man ställs inför, säger Anna Nordqvist.

Det är tack vare ett specialprogram med golfförbundet och SOK som Anna Nordqvist har fått den mentala styrkan hon har idag. En satsning som pågått i ett och ett halvt år på distans med den Florida-baserade svenskan.

– Det var väldigt tuffa förhållanden och tajt i toppen. Jag har mycket att tacka Susanne och Kent i Örebro för att jag nu kan prestera mitt bästa när jag är i blickfånget, säger Anna Nordqvist.

27-åringen hade det tidigare jobbigt att hantera pressen på touren och gillade aldrig jämförelsen med Sörenstam.

– Jag tycker inte det var riktigt rättvist att jämföra mig med Annika. Hon är damgolfens största genom tiderna. Ingen kommer någonsin att dominera som hon gjorde på sin tid.

– Jag var inte redo eller mogen för livet på touren då. Om jag kom topp 10 eller femma, så kändes det fortfarande inte som att det var bra nog. Jag hade vunnit och folk undrade varför jag inte vann igen, säger hon.  

Men nu kom den efterlängtade segern och det var Nordqvists femte på USA-touren. Hon avslutade starkt med tre birdies på de sista nio hålen slutade på åtta under par. Svenskan vann tävlingen som just Sörenstam vunnit tre gånger förut. Om två veckor är det dags för en ny major i New York. Då kan Nordqvist sluta cirkeln.

– Jag har lagt extra fokus på major-tävlingarna eftersom de är de största. Det är då man vill prestera bra. Det var den tävlingen jag vann 2009 så det är klart att den alltid kommer väcka en speciell känsla hos mig. Det vore fantastiskt kul att kunna prestera bra där också, säger Anna Nordqvist.

Solheim Cup-kaptenen Carin Koch tror att 27-åringen är tillbaka på toppen för att stanna.

– Ja, det tror jag. Det känns så. Det har varit på gång och nu lossnade det med en seger. Då kan hon spela hur bra som helst, säger hon till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LPGA-touren

Mer i ämnet