Pettersen ankare när Europa ska försvara Solheim Cup

Uppdaterad
Publicerad

Uppladdningen inför den prestigeladdade golfmatchen mellan USA och Europa – Solheim Cup startade på allvar igår när spelarna anlände till Tyskland och St. Leon Rot-banan. Europa ska med början på fredag försöka försvara trofén från 2013 när man vann stort 18-10 i Colorado.

Då, 2013,  låg svenskorna Anna Nordqvist och Caroline Hedwall bakom segern. Hedwall med  fem segrar – ett Solheim Cup-rekord. Både Nordqvist och Hedwall är med även i år och anförs den här gången av tre svenska kaptener med Carin Koch som huvudkapten.

Trots de starka blågula inslagen  blir kanske den viktigaste spelpjäsen ändå en norska.

Solheim Cup

Suzann Pettersen är nummer ett och veteranen i det europeiska laget , Hon har spelata sju Solheim Cup. 34-åringen debuterade redan 2002 och lärde sig hur man hanterar den nervpirrande lagtävlingen av de bästa, bland andra Annika Sörenstam.

– Det har varit en häftig resa för mig. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad att jag kom in i  laget den tid som jag gjorde. Jag fick spela med några av de bästa spelarna under vår tid. Annika Sörenstam,i vårt lag, men också några av de största amerikaneskornna  genom tiderna, Juli (Inkster), Beth (Daniel), Meg (Mallon), Rosie (Jones).  De har satt standarden för mig hur man spelar i Solheim Cup, säger Pettersen.

– Och nu har en ny generation växt till de senaste tre eller fyra Solheims. För laget det gör det en enorm skillnad eftersom de ger så mycket energi. De vill alla gå ut där och vinna och jag tycker det är bra. Det har varit ett skifte, detta är min åttonde Solheim, och dessa ungdomar håller oss andra verkligen på tårna, säger Pettersen.

USA har vunnit åtta av de 13 Solheim Cup som avgjorts men har inte vunnit sedan 2009. Det är ett erfaret lag som nu ska ta tillbaka bucklan. Etta i amerkanska laget är Stacy Lewis.

– Jag jämför det, med att spela 18:e hålet på en major om och om igen. Det är den typ av tryck du känner på varenda slag, på varenda hål och mycket av pressen är självförvållad eftersom du vill spela bra för dina lagkamrater. Den svåraste delen i en Solheim är att hitta balansen mellan att vilja spela bra för dina lagkamrater, men också inte pressa sig själv för hårt, säger Lewis.

Lagen

Europa

Caroline Hedwall, Anna Nordqvist, Suzann Pettersen (Norge), Sandra Gal (Tyskland), Carlota Ciganda (Spanien), Charley Hull (England), Karine Icher (Frankrike), Caroline Masson (Tyskland), Catriona Matthew (Skottland), Azahara Munoz (Spanien), Gwladys Nocera (Frankrike), Melissa Reid (England)

USA

Stacy Lewis, Lexi Thompson, Cristie Kerr, Michelle Wie, Brittany Lincicome, Morgan Pressel, Angela Stanford, Gerina Piller, Alison Lee, Lizette Salas, Brittany Lang, Paula Creamer,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Solheim Cup

Mer i ämnet