Spanjoren Javier Gomez kung av Stockholm? Foto: TT Nyhetsbyrån

”Bästa manlige triathleten just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Hans karriär har stoppats två gånger på grund av hjärtproblem – men han har både kommit tillbaka och blivit en världsstjärna. Javier Gomez är en av tidernas främsta triathleter – och kan i Stockholm på lördag skriva historia.

– Han skulle nog ha varit landslagsman i Sverige i vilken som helst av de tre grenarna, säger SVT Sports expert Micke Thorén.

Den 31-åriga spanjorens stora mål är OS i Rio 2016 där han ska kröna karriären med ett guld. Det var nära redan i London för två år sedan, då han hade en klassisk medaljkamp mot bröderna Brownlee och fick böja sig med ett silver.

Han åkte hem, analyserade och kom tillbaka ännu starkare. Den tävlingsflitige och genomsympatiske Gomez, med rötterna i Galicien, studsade tillbaka till toppen, vann VM-titeln ifjol och har i år följt upp med ett närmast ofattbart facit.

Experten: ”Bästa manliga triathleten just nu”

Tre raka delsegrar i VM-serien, sexa i London, ny vinst i Chicago och så fyra senast i Hamburg. Överlägsen ledare av VM förstås och i Stockholm kan han bli först i historien med fem delvinster.

– Han är verkligen den bästa manlige triathleten just nu. Dessutom är det ingen som har en så hög lägstanivå, säger expert Thorén.

En kille som gör 15.27 på 1 500 meter simning, cyklar både offensivt och med styrka och är god för rejält under 30 minuter på 10 km löpning. Dessutom med en tävlingsinstinkt som gör honom otroligt svår att matcha.

– Jag tror nog han skulle vara landslagsman i Sverige i vilken som helst av de tre grenarna, säger Thorén, som är djupt imponerad av spanjoren.

Kom tillbaka efter hjärtproblem

Gomez nöjer sig inte med VM-serien. Det är tävlingar i både franska och tyska ligan, mästerskap i halvironman (där han har EM-guld) och X-terra (terrängvarianten av triathlon där spanjoren blivit världsmästare). Lägg till det öppet vatten-simningar och olika inbjudningstävlingar så får ni ett fysiskt fenomen, en kropp gjord för stordåd.

Det var knappast det någon såg framför sig 1999 när då 18-årige Javier Gomez drabbades av hjärtproblem och berövades tävlingslicens. Han kämpade i nästan fyra år mot byråkratin, fick 2003 rätt och klev rakt in och vann VM-titeln i U23-klassen.

2005 fastnade han återigen i en hälsotvist, tappade en hel säsong, men via internationella hjärtspecialister blev han tidigt 2006 friskförklarad för gott. Sedan dess har han visat både rätt mycket hjärta och styrka!

Tre individuella VM-titlar (2008, 2010 och 2013) och nu på god väg mot en fjärde, vilket är jämsides med legendaren Simon Lessing och i betydligt tuffare konkurrens.

Jagar trendbrott i Stockholm

I Stockholm jagar han också ett trendbrott. För har spanjoren haft någon svaghet så har det varit sprintdistansen (750 m simning-20 km cykling-5 km löpning) som han aldrig vunnit på i större sammanhang. Det är där hans enda missade pallplatser kommit i år.

Sprinten i Stockholm kan bli dubbelt historisk alltså – men han utmanas tufft av bröderna Brownlee, landsmannen Mario Mola (som vann i London), Richard Murray, Sydafrika, med flera. Det lär gå undan kring slottet i kampen om att bli kung i Stockholm.

Så sänder vi från Stockholm,  23 augusti:

12.40-14.10 Triathlon, herrar SVT2/Play

14.45-16.10 Triathlon, damer SVT2/SVT1/Play

Kommentator: Peter Jonsson

Expert: Micke Thorén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.