Bella Gulldén om skadan: ”Det är smärta”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges anfallsvapen och storstjärna Bella Gulldén spelar skadad i EM. ”Jag märkte att jag inte borde sitta still”, säger hon till SVT Sport.

Efter den sensationella förlusten mot Slovenien i torsdags har landslaget en viktig match mot Serbien idag. Seger och fler poäng till mellanrundan. Men ett orosmoln på den blågula himmeln är att Gulldén fortfarande känner av sin skada.

– Jag har ont, men vi jobbar mycket på det och behandlar. Det är smärta, det kan man alltid spela med, säger hon.

Hur svårt är det att tänka bort den under match?

– Det gäller att hålla sig varm. Jag märkte att jag inte borde sitta still i halvlek. Jag hämmas inte av det i anfallspelet, utan mer när man springer till bänken och kan tänka på det.

Serbien står på menyn och mittnian vet hur hon vill att Sverige ska spela för att vinna.

– De är lite sämre hemåt, så vi måste löpa mer på dem. Vi ska trycka på mycket, mycket mer, säger hon.

Säker straffskytt

I matchen mot Slovenien var Gulldén Sveriges främsta målskytt med 10 mål. Sex av målen kom på straff och mittnian hade ett 100% straffskytte. I en intervju med SVT Sport berättar Gullldén om säkerheten hon känner på straffpukten.

– Jag känner mig väldigt säker. När man har hög puls eller är trött så kanske man tänker lite extra, men jag tror att jag har varit nervös för ett straffkast i hela mitt liv. Det var i straffläggningen i Champions Leaguefinalen. Det var första gången jag var nervös för att ta ett straffkast, säger Bella Gulldén till SVT Sport med ett leende.

Under EM 2014 där Sverige tog brons utsågs Gulldén till MVP, hon vann skytteligan i mästerskapet och hade ett hundraprocentigt straffskytte (27mål).

Så här går Sverige vidare

Bara tre lag kan hamna på två poäng, så vi räknar bort Serbien (som står på fyra) och skapar en inbördes grupp mellan Sverige, Spanien och Slovenien.

1. OM SLOVENIEN VINNER över Spanien slutar Spanien på noll poäng och är utslaget. Sverige är då vidare med noll (vid förlust mot Serbien), ett (oavgjort) eller två poäng (vinst).

2. OM SLOVENIEN OCH SPANIEN SPELAR OAVGJORT slutar Spanien på en poäng och är utslaget. Sverige är då vidare med noll (vid förlust mot Serbien), en (oavgjort) eller två poäng (vinst).

3. OM SPANIEN VINNER över Slovenien slutar båda lagen på två poäng. Om Sverige tar poäng mot Serbien är det inbördes möte som avgör mellan Spanien och Slovenien och i det här fallet är då Slovenien utslaget oavsett vad förlustsiffrorna blir. Sverige är då vidare med två (vid förlust mot Serbien, tre (oavgjort) eller fyra poäng (vinst).

4. OM SPANIEN VINNER över Slovenien slutar båda lagen på två poäng. Om Sverige sedan förlorar mot Serbien slutar också Sverige på två poäng och det blir då en inbördes tabell mellan Sverige, Spanien och Slovenien. Eftersom de då vunnit en match var inbördes blir det den inbördes målskillnaden som avgör. Sverige slutar då +4 (+6 mot Spanien, –2 mot Slovenien) och är vidare med noll, en, två, tre eller fyra poäng beroende på Spaniens segersiffror och Sveriges resultat mot Serbien. Både Spanien och Slovenien kan inte få mer mer än +4 i inbördes målskillnad. Spanien har –6 och Slovenien +2 efter mötena med Sverige. Vinner Spanien med ett till fyra mål är Slovenien vidare (vid –2 i inbördes målskillnad på båda lagen har Slovenien fördel på grund av fler gjorda mål mot Sverige). Vinner Spanien med fem mål eller fler eller fler är Slovenien utslaget.

SLUTSATS: Sverige vill ha med sig Spanien till mellanrundan för att få med sig de två poängen därifrån. Om Spanien slår Slovenien med fem mål är Sverige vidare med minst två poäng (fyra vid seger mot Serbien). Om Spanien slår Slovenien med fyra mål eller färre måste Sverige ta poäng mot Serbien för att Spanien också ska gå vidare och Sverige i så fall ska få med sig minst två poäng (kan bli fyra vid seger mot Serbien).

Källa: Handbollslandslagets facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.