Bröderna Karabatic efter guldet i VM. Foto: Bildbyrån

Bröderna Karabatic döms till villkorlig dom

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som i söndags vann de VM-guld på hemmaplan. Nu har bröderna Nikola och Luka Karabatic dömts till två månaders villkorligt fängelse för spel på en uppgjord match då båda spelade i Montpellier.

Det är bara fyra dagar sedan de lyfte VM-pokalen och fick ta emot jublet från 16 000 fans på hemmaplan i Paris. Nu kommer desto dystrare besked för en av handbollsvärldens absolut största, Nikola Karabatic, och hans lillebror Luka.

Bröderna har dömts till villkorligt fängelse i två månader och 10 000 euro vardera i böter för en uppgjord match i maj 2012. Det redan klara ligalaget Montpellier, med Nikola i laget, förlorade då överraskande mot bottenlaget Cesson-Sevigne med 31-28.

Polisutredning efter matchen

Franska myndigheter rapporterade efter matchen att det varit ovanligt högt spelande på matchen och en polisutredning drogs igång.

Då visade det sig snart att matchen varit uppgjord och Karabatic och sex andra spelare stängdes av av det franska förbundet. Det stod också klart att Nikola och hans bror hade spelat på matchen.

Sedan blev det mer eller mindre tyst, innan det 2015 väcktes åtal mot Karabatic. Bröderna och flera andra spelare har tidigare dömts till böter, men Nikola Karabatic överklagade – bara för att få straffet skärpt till två månaders villkorlig fängelsedom och böter på 10 000 euro (94 000 kronor) för både sig själv och sin bror

”Finns inga bevis för bedrägeri”

En av Nikola Karabatics advokater, Philippe Nemausat, menar att domen blev så hård för att domstolen vill statuera ett exempel och säger att domen kommer att öveklagas på nytt.

– Det finns inte några bevis för bedrägeri. Så det här är ett domslut vi måste ifrågasätta. Spelet går vidare, säger Nemausat.

Nikola Karabatic är en av de riktigt stora inom handbollen. Han har blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare vid två tillfällen och har flera OS-guld, VM-guld och EM-guld på sin meritlista förutom inhemska titlar i både Frankrike och Tyskland. I den nyss avslutade VM-turneringen utsågs han till den mest värdefulla spelaren.

Fakta: Villkorlig dom

Den som döms till villkorlig dom har en prövotid på två år. Under prövotiden ska den dömde vara skötsam och försörja sig efter förmåga. Den villkorliga domen kan förenas med dagsböter och/eller med en skyldighet att utföra oavlönat arbete under viss tid (samhällstjänst).

Källa: www.domstol.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.