Franska spelarna med VM-pokalen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Frankrike vann VM-guld inför jublande president

Uppdaterad
Publicerad

Norge höll jämna steg i en knapp halvlek. Sedan växlade Frankrike upp och vann sitt sjätte VM-guld inför jublande hemmasupportrar och president Francois Hollande. Slutresultatet skrevs till 33-26.

Det var skrällaget mot de senaste 15 årens dominant som möttes i VM-finalen inför fullsatta läktare i Paris. Norge hade inför matchen inte tagit någon medalj varken i VM, OS eller EM medan Frankrike tagit sju guld i samma turneringar sedan 2001.

Men historiken struntade Norge fullständigt i inledningsvis. De visade inte Frankrike någon respekt och ledde med fem minuter kvar av första halvlek med tre bollar. Men den som räknar ut de franska handbollsherrarna har nog inte varit med förut.

Handbolls-VM

Psykologiskt viktigt mål av Frankrike

För samtidigt som Thierry Omeyer, den 40-årige målvaktsfantomen, stod för en fin räddning gjorde hans lagkamrater vad de skulle framåt. Och när halvleken var slut var det trots allt fransk ledning. Med en sekund kvar sköt Kentin Mahe in det för Norge så psykologiskt tunga 18-17.

I andra halvlek satte sedan Frankrike full fart direkt, och efter några minuter hade man dragit ifrån till 23-18 inför 16 000 taggade hemmafans. Fransmännen höll sedan ett försprånget på fyra, fem mål innan de drog iväg ytterligare på slutet.

Publiken stämde upp i Marseljäsen

Med knappt tio minuter kvar av matchen stämde fransmännen på läktarna upp i nationalsången, och fick när slutsignalen ljöd jubla ikapp med spelarna på planen. Slutresultatet skrevs till slut till 33-26.

– I första halvlek var vi väldigt bra. I andra får vi trubbel, gör en del taktiska fel och missar. Frankrike spelar väldigt bra framför sin publik, sade en sammanbiten norsk förbundskapten, Christian Berge, till Kanal 5.

Norge behöver dock inte känna någon skam, utan kan konstatera att första VM-medaljen någonsin är tagen.

– Vi vill stå överst. Samtidigt är det första gången vi kommer så här långt, och vi ska vara stolta över det vi har gjort, säger Berge.

Fakta: franska mästerskapsmedaljer

VM-guld: 1995, 2001, 2009, 2011, 2015, 2017.

OS-guld: 2008, 2012.

EM-guld: 2006, 2010, 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet