Svensk lekstuga i VM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en drömstart i handbolls-VM. Efter imponerande målvaktsspel körde man över Bahrain i premiären. ”Skönt att få börja mästerskapet med några räddningar och få självförtroende”, säger Mikael Appelgren till SVT Sport efter 33–16 i Paris.

Mötet med Bahrain blev en munsbit när man enkelt vann med 33–16. Sverige gick upp till en 5–0-ledning direkt och Bahrain lyckades bara göra fem(!) mål på Mikael Appelgren i målet under den första halvleken som slutade 17–5 i svensk favör.

I andra halvlek, som mer blev som ett träningspass, handlade det mer om att testa formationer för svensk del. Appelgren (67 i räddningsprocent) gav plats för Andreas Palicka i målet som även han lämnade med flaggan i topp på 45 räddningsprocent. Till slut vann man med överlägsna 33–16.

Handbolls-VM

”Otroligt noggranna och fokuserade”

Kristjan Andresson, som gjorde sin första mästerskapsmatch som svensk förbundskapten, fick en smakstart på turneringen.

– Vi har förberett oss väl och jag tycker killarna är otroligt noggranna och fokuserade i 60 minuter. Vi vinner, får två poäng och VM-premiären är avklarad, säger förbundskaptenen Kristjan Andresson till SVT Sport.

– Starten var väldigt viktig. Att vi fick två poäng, en god känsla och att vi kunde sprida belastningen, säger han.

Målvakterna storspelade

En nyckel till den stora krossen var det svenska målvaktsspelet.

– Härligt med seger i dag, skönt att få starta så här bra. Skönt att få börja mästerskapet med några räddningar och få självförtroende, säger Mikael Appelgren, som stod första halvlek, till SVT Sport.

– Alltid väldigt svårt som målvakt att komma in när man leder med tolv. Med facit i hand är jag rätt så nöjd med att jag får tag i ett par bollar, lite självförtroendeboost, några frilägen. Det är svårt att sätta betyg när man vinner med 17. Jag är nöjd, säger Andreas Palicka, som stod den andra, till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet