Skrivbordsmissen med Josip Cavaras övergång ger Tomas Axnér huvudbry. Foto: Bildbyrån

Lugi överklagar: ”Oproportionerligt straff”

Uppdaterad
Publicerad

Lugi har straffats med två 10–0-förluster sedan klubben använt sig av en oregistrerad spelare. Lundaklubben har nu valt att överklaga Handbollsförbundets beslut. ”Jag besväras över att det är ett oproportionerligt straff”, säger Lugitränaren Tomas Axnér till SVT Sport.

Efter en skrivbordsmiss – där Lugi missat att göra en övergångsanmälan för målvakten Josip Cavar – fråntas klubben fyra poäng sedan Svenska Handbollsförbundet straffat klubben med två 10–0 förluster.

Lugis fråntas därmed segrarna mot Alingsås (28–26) och Sävehof (31–22) och trillar ner från serieledarpositionen till en femteplats.

Överklagar beslutet

Lundaklubben har nu valt att överklaga förbundets beslut till Riksidrottsnämnden (RIK).  I ett pressmeddelande skriver klubben bland annat att man agerat utan uppsåt och att straffet för den administrativa missen drabbar klubben orimligt hårt.

– Förbundet har agerat på eget bevåg, när de här oegentligheterna har kommit fram och vi förlorar poäng i båda matcherna. Vi har gjort vårt fel, och det är som det är. Det enda jag besväras över är bara att det är ett oproportionerligt straff, säger Lugitränaren Tomas Axnér till SVT Sport.

Lugi är inte ensamma om att fråntas poäng. Även Eskilstuna Guif har straffats med en 10–0 förlust sedan laget använt Emil Hansson, Markus Sjöbrink och Simon Sonesten i segermatchen mot Redbergslids IK utan att ha gjort en övergångsanmälan.

Utbredd problematik

Enligt Axnér är kruxet vid övergångar en utbredd problematik som förbundet behöver bli bättre på att hantera.

– Det är dels det att det här kommer fram först i omgång 8-9. Någonstans kan jag tycka att det borde ha ringt röda varningsklockor redan första gången en matchprotokoll skickas in. Det borde finnas ett system som säger att den här spelaren får inte spela. Det tycker jag är löjligt, säger Axnér.

Expertens kritik mot förbundet

SVT:s Expert Magnus Grahn delar Axnérs uppfattning och anser att Handbollsförbundet måste hitta ett nytt sätt att se över spelarövergångar.

– Det är klart att Lugi gjorde ett misstag att inte registrera sin spelare. Men jag kan tycka att Handbollsförbundet bör hitta rutiner så att sådana här saker slutar hända i svensk handboll, för det är minst ett liknande fall varje år.

Efter poängförändringarna är Alingsås ny serieledare, Sävehof ny tabelltrea. Lugi och Guif halkar i sin tur ner till en femteplats respektive sjätteplats i tabellen. 

Nya tabellen

(Tidigare placering inom parentes).

1) Alingsås 16 poäng (3)

2) IFK Kristianstad 14 (2)

3) Sävehof 14 (5)

4) Redbergslid 14 (6)

5) Lugi 12 (1)

6) Guif 12 (4)

7) Malmö 11 (7)

8) Ystads IF 10 (8)

9) Ricoh 7 (9)

10) Karlskrona 7 (10)

11) Aranäs 6 (11)

12) IFK Skövde 5 (12)

13) Hammarby 3 (13)

14) IFK Ystad 1 (14)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.