• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Sveriges Louise Sand, Ida Odén och Nathalie Hagman i mötet med Serbien. Foto: Bildbyrån.

Sverige tappade segern med tre sekunder kvar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige spelade 30-30 mot Serbien och tog tre poäng med sig till mellanrundan. Det kunde ha varit fyra men med tre sekunder kvar kvitterade Serbien. Nu väntar Nederländerna på lördagskvällen. ”Det kan bli knivigt – men seger där så öppnar det upp sig”, säger SVT Sport expert Magnus Grahn.

Matchen mot Serbien blev onödigt viktig efter Sveriges sensationella förlust mot Slovenien på tisdagskvällen. Inte heller mot Serbien blev det vinst, men Sverige får vara nöjt eftersom man låg under med 11-17 som mest.

Vid 30-29 hade Sverige två lägen att göra 31-29 men Jenny Alm sköt först i ribban och Ida Odén brände ett friläge från linjen.

Storskytten Kristina Liscevic vräkte sedan in kvitteringen 30-30 med tre sekunder kvar och förbundskaptenen Henrik Signell tog en timeout, men tiden rann snabbt ut.

Sands åtta mål inte nog

– Det är alltid lite småsegt med lika, men nu har vi tre poäng som vi tar med oss. Det jag tycker att vi gjorde bra i dag var att vi inte fick den djupa dalen, utan hoppade på hästen eller kamelen igen, utan vi behåller lugnet och fokus. Vi dör för denna matchen. Vi är ett gäng krigare i dag, säger Loui Sand till SVT Sport.

Loui Sand var med sina åtta mål på nio avslut Sveriges bästa målskytt i matchen, och bidrog starkt till resultatet.

– Det jag utvecklat detta året är, att även om jag är trött, så är jag noggrann i mina avslut, och det är jätteskönt. Och tjejerna spelar mig och vill att jag ska ha boll, och då får man ta vara på den chansen, och säger Loui Sand.

Matchen på Hovet var ett drama som kittlade publiken, där 5 200 gav ett enormt tryck.

Sverige vidare till mellanrundan

Nu väntar Nederländerna, Frankrike och Tyskland i mellanrundan där de två bästa i gruppen går vidare till semifinal. SVT Sports expert varnar för motståndet som väntar på lördagskvällen.

– Det kan bli riktigt knivigt, säger expert Magnus Grahn.

Fakta: Så fortsätter EM i Sverige

De tre bästa i varje grupp går till mellanrundan, som startar på lördag, 10 december, och tar med sig inbördes resultat.

Ställningen i mellangrupp 1:

1) Sverige, 3 poäng, +6 i målskillnad.

2) Serbien, 3 poäng, +2.

3) Tyskland, 2 poäng, +1.

4) Frankrike, 2 poäng, +1.

5) Nederländerna, 2 poäng, -2.

6) Spanien, 0 poäng, -8.

Mellangrupp 2 spelas i Helsingborg med lag från grupperna C och D.

Semifinalerna spelas i Göteborg 16/12.

Final och bronsmatch spelas i Göteborg 18/12.

I EM 2014 vann Norge finalen mot Spanien. Sverige slog Montenegro i bronsmatchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.