Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jamina Roberts berätta om samtalen: ”Kände sig som en telefonförsäljare” Foto: SVT/Bildbyrån

Jamina Roberts om tiggerisamtalen: ”Inte min värdigaste stund”

Uppdaterad
Publicerad

Hon spelar i ett av världens bästa handbollslag. Men i måndags tvingades landslagsstjärnan Jamina Roberts agera telefonsäljare och tigga pengar för att rädda hennes klubb Vipers Kristiansand från konkurs.

– Det var inte min värdigaste stund kanske, säger Roberts till SVT Sport om samtalen till företagen.

Vipers Kristiansand är ett av de mest meriterade handbollslagen i Europa och en gigant i norsk handboll.

Förra året tog de bland annat sin tredje raka Champions League-titel.

Trots det har klubben brottats med ekonomiska problem ett tag. Men hur illa det var visste inte spelarna som fick ett riktigt tufft besked efter jul – konkursen är nära.

– När vi kom tillbaka i mellandagarna fick vi reda på att det var kris i princip. Beskedet kom som en bomb, säger Roberts till SVT Sport.

Roberts berättar att spelarna till en början fokuserade på handbollen och lät klubbledningen sköta det ekonomiska läget men till slut gick det inte att bara titta på.

”Samtalen var inte alls roliga”

Efter ett möte kom man fram till att spelarna skulle ringa runt till lokala småföretag och det skedde i måndags.

– Det var inte min värdigaste stund kanske. De första samtalen var inte alls roliga. Man kände sig som en telefonförsäljare som fick luren slängd i örat nästan, säger Roberts om hur det kändes att be om pengar.

Tiggeri-samtalen kanske inte kommer att räcka men spelarna hoppas på den andra räddnings-aktionen som de initierat. Att få hela Norge att bidra med en slant via vips (norska swish).

– Vi vill se hur många norrmän vi kan få att vipsa 20 kronor och där har det varit lite bättre aktivitet, säger Roberts som ännu inte fått se några siffror på hur vips-kampanjen på Instagram verkligen går.

Rädsla för konkurs

Vad är du mest rädd för när det gäller det ekonomiska läget?

– Största rädslan är att klubben går i konkurs, att klubben lägger ned och att man inte har ett jobb. Om det vi gör inte ger resultat, plus det klubben gör med kommunen med mera, så kan det nog bli en realitet, säger Roberts som tror att klubbens framtid avgörs inom närmaste månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.