Utklassningsseger för Sverige i EM-kvalet

Sverige vann en stor seger mot Montenegro med 36–21 efter högklassigt målvaktsspel av Mikael Appelgren. ”Jag tycker att det ser jättestabilt ut, framförallt i försvaret”, säger lagkapten Jonas Källman till SVT Sport.

Sverige inledde den första EM-kvalmatchen mot Montenegro med en 3–0 ledning och kunde kontrollera matchen från start. Sveriges målvakt Mikael Appelgren låg bakom ett par fina par räddningar som visade vägen för det svenska laget.

Montenegro vars bästa placering någonsin är en femteplats i EM 2012 kunde aldrig hota Sverige på allvar och Sverige hade en 4-poängsledning under de största delarna av första halvlek.

Ungt lag

Flera veteraner har sedan tidigare tackat nej till spel i landslaget. Jonas Källman däremot har valt att fortsätta sin karriär och är en av de få äldre spelare som finns kvar i laget. Det nya unga laget har också en ny tränare, Kristján Andrésson, som gjorde sin debut under kvällen. En debut som visade sig bli en väldigt underhållande match för de 3016 personer som såg den på plats i Lund.

Överlägset Sverige

I andra halvlek tog Sverige över mer och mer. 10 minuter in ledde laget med 21–12, en ledning som i princip höll sig lika stor hela matchen. Flera svenska spelare storspelade och öste in mål, bland annat Simon Jeppsson som gjorde sitt första A-lagsmål i karriären, Jim Gottfridsson och Mattias Zachrisson visade fin form.  I slutskedet av matchen fallerade Montenegros försvarsspel helt och Sverige vann tillslut matchen med 15 mål.

– Skönt med två poäng. Jag har väntat på den här matchen i sex veckor, jättekul att killarna gör en så fantastisk insats. Nu fokuserar vi på lördag, säger förbundskapten Kristján Andrésson till SVT Sport.

Sveriges nästa EM-kvalmatch spelas på lördag mot Slovakien.