Isabelle Gulldén vid ett tidigare tillfälle Foto: Bildbyrån

Sverige mot handbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Efter en imponerande upphämtning lyckades Sverige vinna den första ronden i VM-kvalet borta mot Kroatien. 24-23 slutade matchen, men det såg länge mörkt ut för svenskorna.

– Vi hade det lite svårt i början, men sedan så spelade vi bättre, med bättre start i anfallet och bättre timing och fick till det mycket bättre i andra halvlek, sade Jenny Alm, som till slut satte det avgörande målet, till Radiosporten.

Matchen började allt annat än bra för Sverige. Kroatien gick snabbt fram till 3-0 och det första svenska målet dröjde till den åttonde minuten, Isabelle Gulldén satte en straff. Hemmalaget drygade sedan ut ledningen och hade ett försprång på tre-fyra mål under större delen av den första halvleken. Fem minuter före paus, i fyramålsunderläge, tog Sveriges förbundskapten Thomas Sivertsson timeout. Svenskorna putsade siffrorna något, men låg under med 8-11 inför den andra halvleken.

Handbolls-VM 2015

Fick fart på spelet

Efter pausen fick Sverige bättre fart på spelet. Målvakten Johanna Bundsen gjorde flera fina räddningar och när högersexan Nathalie Hagman gjorde sitt tredje mål i matchen, var den kroatiska ledningen nere på 13-12.

Några tekniska fel från svenskorna och kliniska kroatiska avslut de följande minuterna gjorde att hemmalaget snabbt gick fram till 18-14, men Sverige visade mental styrka i den tuffa bortamatchen och kom tillbaka. Och när Sverige återigen tog timeout, med fem minuter kvar att spela, ledde Kroatien med 21-20. Kort därefter kvitterade Linn Blohm.

Lagen följdes sedan åt fram till matchens sista minut, när Jenny Alm satte 24-23. Hennes sjunde mål i matchen, vilket var bäst av svenskorna.

-Det var riktigt gött att sätta det sista målet och nu har vi också fått ett bra utgångsläge inför hemmamatchen. Vinst med ett mål och en bra första halva av det här VM-kvalet, sade matchvinnaren.

Retur på Hovet nästa söndag

Matchen var den svenska målvakten Cecilia Grubbström hundrade landskamp.

Returen mot Kroatien spelas nästa söndag på Hovet i Stockholm. Vinnaren sammanlagt kvalificerar sig för VM.

-Det skall nu bli riktigt roligt att få spela på Hovet inför storpublik. Det är ju ett dubbelarrangemang tillsammans med herrarna och vi hoppas få mycket folk som stöttar oss, sade Alm.

VM avgörs i Danmark den 5-20 december och 24 nationer deltar. Direktkvalificerade till mästerskapet Brasilien, i form av regerande världsmästarna från 2013, värdlandet Danmark och Europamästarna från 2014 Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM 2015

Mer i ämnet