Hellner: ”Väldigt revanschsugen”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är väldigt revanschsugen. Man vill ju ha en bra känsla i skidåkningen och en bra form och det hade jag absolut inte i fjol, säger Marcus Hellner, som kör sina första distanspass på snö i solskenet på glaciären i Val Senales.

Redan under förra säsongen började han att planera för det kommande året.

– Jag har gått tillbaka till att göra mer av sånt jag gjorde mer av förut. Lite rejälare styrketräning, löpning på myrar och tuffare terräng bland annat.

Världscupen i längdskidor

Har inte bestämt sig om touren

OS är givetvis huvudmålet för säsongen, annat finns det frågetecken för:

– Den stora frågan är om jag ska åka Tour de Ski eller inte, och svaret på den frågan har jag inte riktigt ännu, skrattar Marcus.

– Det kan vara lite riskabelt att köra touren med tanke på att det ligger så nära inpå OS i Sotji.

OS-banan passar

Marcus Hellners har visat styrka i tuffa uppförsbackar, bland annat i Tour de Ski och på VM i Holmenkollen 2011. Sprintbanan på OS bjuder på en stigning som är bra mycket tuffare än ”Hellnerbacken” i Oslo.

– Jag har tänkt mycket på den banan för jag tror den passar mig rätt bra, och det gör mig sugen på att köra sprinten.

– Sprinten tror jag kan gå lite hursomhelst. I fjol hade jag inte någon vidare form. Det är lite av ett frågetecken, men jag hoppas få den explosivitet i åkningen jag saknade i fjol, och förhoppningsvis är formen på väg.

Räknar inte bort Northug

Konkurrenten Petter Northug letar däremot formen. Han har missat sex veckors höghöjdsträning på grund av en virussjukdom och är inte på plats med den övriga världseliten i Val Senales. Men Marcus Hellner räknar inte bort norrmannen.

– Jag tror det är lite överdrivet. Det har ofta varit mycket ståhej kring Petter, men sedan kommer han ändå starkt. Jag tror inte det är någon större fara för honom. Men pågår det en längre tid utan att han tränar någonting är det givetvis inte bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet