Herrarna mot sämsta EM på 56 år

Uppdaterad
Publicerad

Inte en enda finalplats och bara sex personliga rekord på 30 starter.

De svenska herrarna har haft det tufft i sim-EM. Nu pekar det mesta på att herrsimmarna lämnar EM medaljlösa – för första gången på 56 år.

– Oj, där ser man. Vi får helt enkelt göra det här på sikt, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

Skillnaden är slående. Medan Sarah Sjöström kan bli EM-drottning och de andra svenska damerna också fixar medaljer är herrarna inte ens i närheten.

Sim-EM 2014

Inför den sista dagen har de tio herrsimmarna – åtta av dem gör mästerskapsdebut i lång bana – inte ens tagit någon finalplats.

– Jag hade kanske hoppats på lite mer. Simon (Sjödin) kan så mycket mer, men många är nya och det krävs mästerskapsrutin. De behöver komma ut och tävla, säger Sandmark.

Inte sedan 1958 i Budapest har Sverige missat medalj på herrsidan i ett EM på lång bana.

Negativ överraskning

Förväntningarna var inte jättestora inför EM på de nya, orutinerade herrarna. Men ingen har heller överraskat i velodromen i Berlin – förutom negativt. Rutinerade Simon Sjödin var medaljkandidat på 200 meter medley, men misslyckades och åkte ut redan i semifinal.

Svensk simning har misslyckats med återväxten på herrsidan och när Stefan Nystrand och Lars Frölander slutade efter OS i London var det nästan tomt.

Bara två herrar fanns med i fjolårets VM-trupp, och bröstsimstalangen Johannes Skagius fick då sitt genombrott när han överraskande tog sig till final och blev sjua. Han saknas dock i EM efter en lång sjukdomsperiod i våras.

Steg för steg

Har ni sänkt kraven för mycket bara för att få med en ordentlig herrtrupp till EM?

– Nej, det handlar om att ta olika trappsteg. Det här är en exponering som man behöver göra. Om man inte får mästerskapserfarenhet, hur ska man då kunna göra det? Jag känner mig trygg i hur vi jobbar, vi har haft duktiga juniorer tidigare som bara har försvunnit. Nu vill vi se till att de finns kvar. Det gör de själva främst genom träning och tävling, men vi måste också visa på vägarna som finns och exponera dem på det här sättet, säger Sandmark.

Hon vill inte svara på hur många av herrarna som hon tror kan kvalificera sig till VM i Ryssland nästa år. Men planen för de ur EM-truppen som inte gör det är att de ska få tävla på Universiaden för att få mer internationell erfarenhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sim-EM 2014

Mer i ämnet