Foto: Scanpix

Hockeyligan får rätt om NHL-spelare

Uppdaterad
Publicerad

Marknadsdomstolen ger Svenska hockeyligan rätt. Domstolen upphäver Konkurrensverkets interimistiska beslut att ligan bryter mot reglerna när man inte tillåter elitserieklubbarna att skriva kontrakt med lockoutade NHL-spelare.

Beskedet från Marknadsdomstolen kom i dag. Ärendet utreds fortsatt av Konkurrensverket, och betyder att Hockeyligan inte förbjuds att stoppa NHL-lockoutade spelare tills dess att Konkurrensverket utrett ärendet färdigt.

Det var den 21 september som Konkurrensverket kom fram till att Hockeyligan bröt mot konkurrenslagstiftningen med sitt gemensamma beslut att inte tillåta elitserieklubbarna att kontraktera NHL-spelare under NHL-konflikten.

Konkurrensverket meddelade att beslutet var förenat med vite på 20 miljoner kronor om beslutet inte följdes.

Marknadsdomstolen gjorde sedan tummen ner för Hockeyligan som ville ha rätt att stoppa spelare i väntan på slutgiltigt beslut i ärendet, men nu har domstolen valt att gå på ligans linje.

– Vi är naturligtvis väldigt nöjda över Marknadsdomstolens beslut och känner att vi äntligen hamnat rätt i skafrågan, säger Hans-Göran Frick, ordförande i HV71, till SVT Sport.

– Sportsligt betyder det för det första att de interna regler vi har satt får vi möjlighet att leva efter. Man känner framför allt rättvisan i det sportsliga, framför allt inom hockeyn, fortsätter Frick.

Modo och Frölunda har tagit in spelare

Av de tolv elitserieklubbarna kan Modo och Frölunda anses ha brutit mot Hockeyligans överenskommelse då de skrivit korttidskontrakt med NHL-lockoutade spelare.

I Frölunda har det gällt Coloradoforwarden Matt Duchene och Chicagos Viktor Stålberg. I Modo spelar Alexander Steen.

Vad som kommer hända med de klubbar som haft eller har lockoutade spelare i laget, är i nuläget oklart.

– Jag vill inte ge mig in på några spekulationer, utan det här är något som vi i SHL (Svenska Hockeyligan) måste fundera över och ta en diskussion runtomkring, säger Frick.

Var inte eniga

Hur Marknadsdomstolens beslut påverkar Konkurrensverkets (KKV) utredning, är inte heller fastsällt.

– Vi måste ta ställning till om det finns förutsättningar att fortsätta vår utredningen och i så fall på vilket sätt, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket.

– Vi måste ju beakta vad Marknadsdomstolen har tyckt i sin bedömning.

En viktigt del i Marknadsdomstolen beslut är att den inte sett Hockeyligans överenskommelse som riktad enbart mot NHL-spelare.

– Marknadsdomstolen har sett det här som ett generellt beslut av Hockeyligan riktat mot alla typer av korttidskontrakt. Vi har sett det här som en bojkott riktad mot NHL-spelare. Det höll ju domstolen inte med om.

Karlsson noterar vidare att Marknadsdomstolen inte var enig i sitt beslut.

– Det man kan konstatera är att inte alla domare i rätten gick på vår linje med det underlag som de har haft. Domstolen har varit oenig och att en av de fem domarna har gått helt på vår linje.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.