Danijela Rundqvist och Hanna Olsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Hon blir en av de största”

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Hanna Olsson i Sveriges VM-trupp kommer bli störst genom tiderna. Det tror hockeyprofilen Danijela Rundqvist, som själv har 214 landskamper, fjärde flest i historien. – Hon har framtiden för sig, säger den dubbla OS-medaljören till SVT Sport.

När Leif Boork släppte truppen till damernas ishockey-VM i Malmö 28 mars–4 april stod det klart att Hanna Olsson, 16, från Öckerö får åka till VM.

Före detta landslagsstjärnan Danijela Rundqvist, numera tränare för Djurgårdens damer tillsammans med sambon Nils Ekman, är glad över att få ha en VM-meriterad 16-åring i truppen när Riksserien drar igång.

Damkronorna

– Jag är väldigt stolt över att Hanna Olsson har kommit med i truppen. Hon är en väldigt stor talang inom svensk damhockey.

Tror Holts landskampsrekord ryker

Rundqvist ser en blomstrande framtid för Olsson.

– Jag tror att hon kommer bli en av de största genom tiderna när hon väl är klar. Jag vet att Erika Holst har spelat över 300 landskamper och jag tror Hanna Olsson kan slå det rekordet.

Landslagsdebuten kom i augusti förra året. Trots sin unga ålder har Hanna Olsson redan vunnit SM-guld med sin tidigare klubb Linköping. Rundqvist ser en målmedveten produkt att jobba vidare med i Riksserien i höst.

– Hon är teknisk, har ett bra skott och är en väldigt driven tjej. Hon har framtiden för sig.

”Är i VM för att visa vad hon går för”

Hur bra är hon i dagsläget?

– Hon är väldigt bra. Det var precis som Leif Boork sa. Hon är inte där för att se och lära. Hon är där för att visa vad hon går för. Hennes kvaliteter är just att hon är snabb på skridskorna. Hon har bra spelförståelse och ett bra skott.

Hur är hon som person?

– Hon är väldigt lugn som person. Hon säger inte så jättemycket utanför isen. Men hon har också nära till skratt, men hon är lugn.

Flest spelade landskamper

Erika Holst, f, Segeltorps IF 315

Gunilla Andersson, b, Segeltorps IF 297

Maria Rooth, f, AIK 265

Danijela Rundqvist, f, Burlington Barracudas 214

Frida Nevalainen, b, HC Tornado, Moscow 212

Ann-Louise Edstrand, b, Segeltorps IF 209

Kim Martin, gk, University of Minnesota Duluth 199

Ylva Lindberg, b, Segeltorps IF 191

Pernilla Winberg, f, University of Minnesota Duluth 179

Emma Eliasson , f, Brynäs IF 175

Therése Sjölander, f, MODO Hockey 160

Joa Elfsberg, f, Brynäs IF 155

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet