Foto: TT

Läckt dokument skakar friidrotten – tyder på massdopning

Uppdaterad
Publicerad

En databas med dopningsprover som läckt ut kan visa på omfattande dopning vid stora friidrottstävlingar, enligt internationella experter. Misstänkta värden ska ha uppmätts hos en lång rad medaljörer.

”Det är ett starkt indicium”, säger dopningsexperten Åke Andrén-Sandberg.

Uppgifterna, som omfattar en databas från Internationella friidrottsförbundet (IAAF) med 12.000 blodprov från 5.000 friidrottare, har läckts till The Sunday Times och tyska radio- och tv-bolaget ARD/WDR.

Materialet har analyserats av två av världens främsta dopningsexperter och visar att en tredjedel av medaljerna på OS och VM, inklusive 55 guld, mellan 2001 och 2012 vunnits av friidrottare som lämnat misstänkta prover. Ingen av dem ska ha blivit av med sina medaljer.

Friidrotts-VM

”Suttit och tittat på”

Analyserna visar också att över 800 idrottare, var sjunde som namnges i filerna, har lämnat blodprov som av experterna beskrivs som ”tydliga tecken på dopning eller åtminstone onormala värden”.

– Aldrig någonsin har jag sett så alarmerande onormala resultat av blodvärden. Så många friidrottare verkar ha dopat sig ostraffat, och det är förkastligt att IAAF bara verkar ha suttit och tittat på och låtit det här passera, säger Robin Parisotto, en av experterna som analyserat materialet, till The Sunday Times.

– Vid ett tillfälle var hela prispallen fylld av idrottare som enligt mig med stor sannolikhet varit dopade vid någon tidpunkt under sina karriärer, säger den andra dopningsexperten, Michael Ashenden, i en intervju med ARD, rapporterar AFP.

”Inget bevis”

Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets dopningskommission, säger att de höga blodvärdena indikerar ett utbrett fusk. Men han är noga med att påpeka att de inte bevisar någonting.

– Man kan se att det är något som inte är normalt, att de har något fuffens för sig. Men man kan inte se vad det är för något, säger han.

Onormalt höga blodvärden visar bara på en misstänkt effekt av ett förbjudet preparat. Den normala ordningen är att följa upp med urinprover för att se om man kan hitta rester av preparatet.

Det tvivlar inte Åke Andrén-Sandberg på att man gjort i de aktuella fallen. Men ett bloddopningspreparat som EPO är svårt att upptäcka då det går ur kroppen efter några dagar.

– Om man jämför med hur vi gör i Sverige vid misstänkta blodprov så skulle vi ta massor av urinprover på dem gång på gång. Om de håller på med dopning så förstår de att de måste sluta med det innan de upptäcks, eller så åker de fast.

Försvarar sig

IAAF säger till The Sunday Times att förbundet systematiskt har följt upp alla onormala värden, tagit omedelbara urinprov då EPO misstänkts och testat de utpekade idrottarna på både tävling och träning. Den som läckt databasen kan inte veta något om uppföljningstesterna, hävdar IAAF, som också ifrågasätter precisionen i prov som tagits före 2009 när det ”biologiska pass” som kontinuerligt loggar blodvärden infördes.

Samtidigt är den internationella antidopningsbyrån Wada ”mycket oroad” över de läckta uppgifterna.

– Det här är vilda anklagelser, omfattande anklagelser och vi kommer att undersöka dem, säger Wadas ordförande Craig Reedie på en presskonferens i Kuala Lumpur enligt Reuters.

En oberoende kommission utreder sedan tidigare anklagelser om massdopning bland friidrottare. Kommissionen kommer nu att titta närmare på de nya uppgifterna, säger Craig Reedie.

Normala värden hos Bolt

Om bara tre veckor inleds friidrotts-VM i Kina. Innan dess ska IAAF välja en ny ordförande: Stavhoppslegenden Sergej Bubka från Ukraina står mot förre brittiske medeldistansaren Sebastian Coe, som lovat hårdare tag mot dopning och oberoende testning.

De läckta blodprovsresultaten visar att stjärnor som den jamaicanske sprintern Usain Bolt, flerfaldig guldmedaljör i OS och VM, och brittiske Mo Farah, OS-mästare på både 5.000 och 10.000 meter i London 2012, inte uppvisat några onormala värden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet