Storvreta firar sitt guld tidigare i år.

Ärkerivalerna ska göra upp om SSL-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska superligan i innebandy drar igång under onsdagen och det nya för i år är att det kommer spelas 32 omgångar, istället för 26 som det var förra säsongen. Och i år är favoriterna Falun revanschsugna att ta guldet, efter uttåget i semifinalen mot regerande mästaren Storvreta. ”Det sved rejält. Storvreta är vår ärkerival”, säger Faluns coach Thomas Brottman till SVT Sport.

Det är ett intensivt spelschema som innebandyspelarna ställs inför den här säsongen. Fler omgångar och dessutom ett innebandy-VM som bryter av under vintern.

Förr om åren brukade VM spelas i slutet på säsongen, något som Storvretas huvudcoach Stefan Forsman tyckte var bättre.

– För min del skulle jag vilja utvärdera att VM körs mitt i, säsongen blir att pussla ihop, säger han och kan absolut få medhåll från rivalen Falun.

– Det klart att det är jobbigt. Jag har sex eller sju spelare i det svenska landslaget, en från det tjeckiska och en från Schweiz. Jag vet inte om man ska kalla det tur eller otur men det kan bli tufft att få ihop spelare till träning – jag hade föredragit VM efter säsongen än mitt i, säger Faluns huvudtränare Thomas Brottman.

”Klarar andra idrotter, klarar vi”

Redan i februari blev det klart att klubbarna var överens om fler omgångar i serien. 14 lag precis som förra säsongen, men nu med 32 omgångar och finalen spelas som vanligt runt våren. Något som innebär fler matcher per vecka och lag.

Fjolårets guldlag är ute efter att försvara titeln, men nu med en något nerbantad trupp. Sex spelare har lämnat klubben och bara ett nyförvärv.

– Vi har en tunn trupp men vi har haft bra samarbete med Uppsala. Vi har lyft upp juniorerna och det har funkat bra, säger coach Forsman som är klart positiv till att superligan expanderat.

– Jag ser ingen nackdel. Jag tycker att det blir elitidrott om vi får spela fler matcher. Klarar andra idrotter av det, så klarar också vi det, säger Forsman.

– Vi skiljer oss lite med ishockeyn och fotbollen, det bli krångligt att få ihop så många matcher med familj och ledighet, säger Brottman som inte är fullt lika positiv till upplägget, även om han själv har önskat fler matcher under säsongerna.

Revanschsuget Falun storfavoriter

I fjol vann Storvreta finalen efter att man besegrade Linköping i finalen i Stockholm.

Men storfavoriterna är Falun, precis som förra året. Men i fjol, med tre raka SM-guld i ryggen, åkte laget ut i semifinalen mot just Uppsala-laget Storvreta.

– Jag tycker att det är befogat att kalla oss favoriter, säger Faluns Thomas Brottman och fortsätter.

– Vi har behållit större delen av truppen och var ju ändå bara en match i från finalen. Men klart att det var en match som sved rejält – finallagen möttes redan i semin, säger Brottman när han tänker tillbaka på förra säsongen.

Hur mäter ni er mot Storvreta i år?

Storvreta är vår ärkerival, men vi har mötts under försäsongen och det blev en likamatch, så vi står oss hyfsat lika, säger Brottman som inför säsongen satsat på ett nytt träningsupplägg.

Yoga nyckeln till guldet

Falun har inför denna säsong inte bara laddat med den klassiska gymträningen. För att nå hela vägen i guldjakten har man satsat på en del annan alternativ träning.

– Vi har hållit på med crossfit och yoga, sen har vi tränat gemensamt hela sommaren, berättar Brottman som menar att det i vanliga fall brukar vara egen träning för spelarna under delar av sommaren.

Falun som är först ut bland onsdagens matcher, gästar Uppsala men då i möte mot Sirius – ett annat lag man haft problem med tidigare.

– De spelar tajt och lågt och vi tycker om att vara i anfallszonen – vi måste se upp för deras spelvändningar, säger Brottman till SVT Sport.

”De är outsiders”

För de båda tränarna, som tippar sina egna lag och Linköping som guldfavoriter, står det också klart vilka som kan bli skrälllagen den här säsongen.

– Vi tre är ju där framme, sen finns väl Dalen med på något hörn också, de har gjort bra värvningar. Men så finns Mullsjö och Pixbo som kan överraska, säger Brottman.

– Dalen och Mullsjö har outsider-roll. De är sådana lag som kan överraska, säger han.

Fakta inför SSL 2016/2017

Nytt för säsongen:

32 omgångar istället för 26

Regerande mästare:

Storvreta

Fjolårsfinalist:

Linköping – förlorat finalen två år i rad

Nykomlingar:

Thorengruppen

Höllviken

Skyttekung förra säsongen:

Alexander Galante Carlström – IBF Falun 47 mål på 26 matcher

Så tippar tränarna herrarnas SSL

1) Falun

2) Linköping

3) Storvreta

4) Dalen

5) Pixbo

6) Mullsjö

7) Växjö

8) Helsingborg

9) Karlstad

10) Warberg

11) Höllviken

12) AIK

13) Sirius

14) Thoréngruppen Umeå

De åtta främsta lagen går vidare till slutspel.

Fem senaste SM-finalerna

2016: Storvreta–Linköping 5–4

2015: Falun–Linköping 6–4

2014: Falun–Storvreta 7–6

2013: Falun–Dalen 5–2

2012: Storvreta–Dalen 5–3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.