Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sveriges innebandyherrar ute efter tionde VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

De har nio VM-guld.

Nu är Sverige ute efter sitt tionde.

– Vi har ett fint övertag på Finland, säger Tobias Gustafsson till SVT Sport.

Sveriges innebandyherrar kommer till VM i Schweiz som regerande världsmästare. Vid finalen i fjol, i Helsingfors, vann de mot rivalen Finland efter stor dramatik. Mycket pekar mot att Sverige och Finland möts i VM-final igen, precis som vid de åtta senaste drabbningarna om VM-guldet.

– Jag tror det. Vi kommer att göra allt för att vara där, sedan spelar det ingen roll vilka som är på andra sidan. Vi har ett fint övertag på Finland rent mentalt nu. Det skulle inte skada att möta dem, säger Storvreta- och Sverige-backen Tobias Gustafsson till SVT Sport.

Förutom i VM-finalen möttes grannländerna i somras vid World Games, i finalen segrade svenskarna med 6–5. Men i den turneringen öppnade Sverige med ett oväntat kryss, 6–6, mot Lettland, som de krossade med 11–1 på senaste VM. Men Tobias Gustafsson gillar det oavgjorda resultatet.

”Känns redo att utmana om guldet”

– Där och då i World Games, så var det helt perfekt. Det blev en ögonöppnare för oss, vi sprang runt och trodde att vi skulle leka oss igenom matchen. Vi hade glömt att vi är inte bra om man inte gör grundsakerna – allt från att jobba hårt, täcka skott och slå passningar på bladet. Det som man ibland tror ska ske automatiskt bara för att man sätter på sig den blågula tröjan. Det blev en vändning i den turneringen. Efter det gör vi en grym turnering. Vi får tacka letterna, de väckte oss.

I stundande VM ställs Sverige mot Lettland igen i gruppen, dessutom väntar matcher mot Tyskland och Tjeckien.

– Tyskland är fortfarande kvar där nere och vi ska vinna mot dem enkelt. Tjeckien är absolut en huvudkonkurrent till guldet, de har tagit steg för steg varje år. Och nu känns de väldigt redo för att slåss om guldet. Där har vi en fight att göra.

Sverige inleder mot Tyskland 5 november klockan 12.00.

SVT Sport sänder innebandy-VM.

Sveriges matcher i innebandy-VM

5 november, gruppspel: Sverige–Tyskland, klockan 12.00

6 november, gruppspel: Sverige–Lettland, klockan 12.00

7 november, gruppspel: Sverige–Tjeckien, klockan 18.00

10 november, ev kvartsfinal: klockan 18.00

12 november, ev semifinal: klockan 14.00 eller 17.30

13 november, ev bronsmatch/final: klockan 12.00 eller klockan 15.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.