Sverige världsmästare i innebandy efter jättedrama

Uppdaterad
Publicerad

Finland hade ledningen med 2–0 och hemmapubliken i ryggen.

Finland hade två raka VM-guld.

Men det blev Sverige som tog VM-guld – efter ett jättedrama.

– Fy fan vad skönt, säger guldhjälten Tobias Gustafsson.

Finland hade två raka VM-guld, och det var mycket riktigt Finland som tog ledningen hemma i Hartwall Arena i Helsingfors. Redan efter 1.26 tog Finland ledningen, och nio minuter senare kunde de sätta 2–0, efter ett vekt svenskt agerande framför mål vilket gav Eemeli Salin möjligheten att trycka in en målvaktsretur.

Där och då var det nog inte många som trodde att Sverige skulle ta det första herr-VM-guldet sedan 2014.

Två snabba mål av Kainilainen

Men Sverige tog över matchen, och halvvägs in i den tredje perioden hade Sverige vänt till 4–2.

Men Finlands Rasmus Kainilainen gjorde två snabba mål, och matchen såg ut att gå till förlängning. Men då visade Sverige prov på en imponerande inställning.

– Det är så otroligt starkt när Finland gör 4-4. Sverige har sen ett par, två-tre, byten som är otroligt starka och man tar tillbaka momentum, säger SVT Sports expert Mattias Samuelsson.

Avgjorde i öppen kasse

Men lagkaptenen Tobias Gustafsson ville annat. Svensken bröt, med 1.37 kvar att spela, in från högerkanten och drog ett distinkt handledsskott förbi den finska målvakten.

– Jag vet inte vad som händer, men jag hör hur våra svenska fans börjar skrika och alla kommer mot mig, jag får se det på reprisen sen, säger Gustafsson till SVT Sport.

Finland tog sedan ut målvakten, men med tolv sekunder kvar kunde Hampus Ahrén sätta 6–4 i öppen kasse – och VM-guldet blev klart.

– Så skönt att i princip stänga matchen där. Det är helt obeskrivligt egentligen. Vi har jobbat för det här så länge och drömt om det ännu längre, säger Ahrén efter matchen.

Efter slutsignalen utbröt vild glädje i det svenska laget.

– Det är bara glädje! Fy fan, alltså... Jag vet inte vad jag ska säga... Fy fan vad skönt! Och vad vi har slitit för det här, säger Tobias Gustafsson.

KLIPP: Glada miner i Sverige när VM-guldet säkrades

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.