Team Thoren svenska mästare 2022

Dramatiskt och spännande.

Team Thoren är svenska mästare 2022.

Förra årets guldvinnare slog Pixbo med exakt samma siffror, 5-4, som i fjol i finalreprisen.

– Allt vi har gjort hela säsongen har varit magiskt, säger Emelie Wibron till SVT Sport.

Umeålaget Team Thoren tog en historisk seger när de i fjol vann SM-finalen mot Pixbo och bärgade sitt första guld. Då vann man med 5-4 efter att ha vänt ett underläge.

I år blev det en ny succé för fjolårssäsongens vinnare – man vann nämligen finalreprisen med segrade med exakt samma siffror, 5-4. Därmed kan man titulera sig svenska mästare 2022.

– Glädje och lättnad att vi vinner, säger Emma Wibron till SVT Sport och fortsätter:

– Vi spelar ganska kontrollerat och lite lugnare än vad vi brukar göra. Jag är otroligt stolt över laget och att vi lyckas med det här.

Spänning i slutet

Det var också Team Thoren som omgående klev fram i sitt esse – samtidigt som det bjöds på en mäktig inramning från läktarplats med 9589 åskådare. Pixbo, som vann serien, fick se tabelltvåan göra 2-0, signerade Maja Viström och Oona Kauppi, på två minuter i första perioden. Denisa Ratajova satte sedan en reducering  – men förgäves då Emelie Wibron, serverad av Sofia Joelsson, skickade in 3-1.

I början av andra perioden skulle mer komma. Framspelaren Joelsson agerade i stället målgörare när hon efter ett vackert klapp-klapp-anfall skickade in 4-1. Precis som i första perioden fick Pixbo sedan in en reducering i andra perioden.

KLIPP: Här lyfts bucklan

1-0-skytten Viström var sugen på mer och dundrade, efter kombination med Wibron, in sitt andra mål för dagen och Pixbo satte ett nytt tröstmål.

– Allt vi har gjort hela säsongen har varit magiskt, säger Emelie Wibron.

Över var det inte.

Målvakten Lara Heini, som anses vara en av världens bästa på sin position, gjorde vad hon kunde för att hålla kvar sitt lag i matchen. Och det lyckades hon med. Med dryga minuten kvar satte Denisa Ratajova 4-5 och gav rejäla nerver i matchen. Men ribban räddade Team Thoren.

”Dålig start sätter ton”

– Det är vår dåliga start som sätter ton på matchen. Att vi som lag tror på det hela vägen är jag så stolt över. Jag tyckte de var bättre i början, men sen tyckte jag vi var ganska jämlika, säger Pixbos Ida Sundberg till SVT Sport.

– Jag tycker att de som är inne på plan försöker bara trycka på och vi skapar lägen för att göra mål.