Djurgården möter Brynäs i Globen. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

08-lagen vill kvalspela i Globen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms-derbyn i Globen.

Ja, det kan bli verklighet i kvalserien.

– Vi vill spela där, säger AIK:s vd Thomas Johansson.

När AIK och Djurgården senast spelade tillsammans i elitserien avgjordes derbyna i Globen. När lagen nu ska spela i kvalserien hoppas de på repris.

– Vi och Djurgården är överens om att vi vill spela i Globen. Men spelschemat är inte satt än, och det är egentligen bara två datum som är tillgängliga. Men vi har framfört önskemålet till allsvenskan som sätter spelschemat, säger AIK:s vd Thomas Johansson till SVT Sport.

Kvalserien 2014

– Hovet är en häftig arena om man fyller upp den helt, så det är ju inget fel att spela där. Men Globen är den arena man ska spela mot ett sånt här lag.

”Väldigt mycket evenemang”

Dessa datum är den 17 och 23 mars.

– I stort sett alla andra dagar är fullbokade. Tyvärr är Globen just den här tiden väldigt upptagen, säger Johansson.

Anledningarna är främst två till att klubbarna vill spela i Globen. Dels att så många som möjlighet ska kunna se matchen. Samt ekonomsikt.

– Ett fullt Globen ger ungefär en miljon kronor plus. På Hovet drar vi kanske in 700 000 kronor, säger Thomas Johansson.

”Drar iväg med säkerhetskostanderna”

Om matcherna spelas i Globen kan det även bli bortaklackar, vilket det inte blir vid matcher på Hovet.

– I vår värld vill man ju spela en helt öppen match, säger Johansson.

– Men det drar iväg med säkerhetskostnaderna. Det kostar 300-350 000 att få till säkerhet och extra vakter med en bortaklack i ett derby. Annars så ligger det på 60-70 000.

30 år sedan guld

Även den 29 mars hoppas AIK kunna spela i Globen.

– Då är det 30 år sedan vi vann SM-guld. Då skulle vi vilja göra ett större evenemang på Globen i samband med en match, där bland annat 84-laget spelar inför matchen, säger Thomas Johansson.

Även möjligheterna att spela på Tele2 Arena har undersökts lite smått. Men det är inget som är aktuellt just nu.

– Vi har tittat på det lite. Men dels drar det iväg i kostnader, och så vet vi ju inte om Tele 2 Arena är öppet för spel när vi får spelschema. Ska man spela där vill man ju planera det ordentligt och göra något extra av det, säger Thomas Johansson.

På måndag sätts spelschemat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvalserien 2014

Mer i ämnet