”Det kommer att vara det största jag varit med om” Foto: TT Nyhetsbyrå

Alfredsson: ”Kommer att bli det största jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Alfredsson har vunnit OS-guld, blivit årets rookie i NHL och spelat Stanley Cup-final som lagkapten. Men det största har 43-åringen framför sig. Den 29 december blir han odödlig i Ottawa, när nummer elva hissas till taket. ”Jag tror inte att jag förstår hur stort det kommer vara förrän det händer”, säger Alfredsson till SVT Sport.

Daniel Alfredsson har precis flyttat tillbaka till Ottawa, där han arbetar som rådgivare för klubben. Han och familjen är i full sjå med att fixa till i det nya huset när SVT Sport får tag på ikonen.

– Det kommer att vara det största jag varit med om. Jag fick ett otroligt avslut på karriären, men att se min tröja bli upphängd kommer att vara det största, säger ”Alfie”.

Alfredsson, som spelade i Ottawa i 17 år varav 13 som lagkapten, avslutade karriären i Ottawa – spelande för Detroit. Men i hans avskedsmatch värmde han upp med gamla klubben i lagets matchställ och sedan utförde ett ceremoniellt nedsläpp. Ett avslut Alfredsson håller väldigt kärt, men inte lika starkt som det som komma skall.

– Jag tror inte att jag förstår hur stort det kommer vara förrän det händer. Jag var med när (Nicklas) Lidströms tröja blev upphängd, det var otroligt stort och känslosamt, säger göteborgaren.

Marie Lehmann på Twitter.

Fick välja mellan 11 och 22

Nummer 11 ska pensioneras i NHL – och för evigt prägla Canadian Tire Centre. Det ikoniska numret för spelaren som gjort flest mål (426), assist (682) och poäng (1108) i Ottawas historia – finns det en komisk berättelse bakom.

– Jag hade nummer 63 på det första träningslägret, rookiecampen, sedan kom materialaren och sa att han hade två tröjor, nummer 11 och 22 – och att jag får välja vilken jag vill ha. Då tänkte jag: Nummer 11 är ju en bättre tröja om man är fotbollsspelare, då är man ju i alla fall inte reserv, säger Alfredsson och skrattar.

Nog har Alfredsson inte varit någon reserv under sina år i Ottawa, där han är och kanske även förblir nummer 1. Den 29 december blir han odödlig, en del av Ottawa för all framtid. Och varför just det datumet, svarar han följande:

– För då spelar man hemma mot Detroit. Det är ett lag jag spelat för och känner många där, som jag vill tacka för att de har hjälpt mig på vägen.

”Kommer vara jättenervös”

Hur gick det till när du fick beskedet?

Presidenten kom in på mitt kontor och sa att en kommitté förra året tog fram kriteriet för vad en spelare måste uppfylla för att bli upplyft – och att de kom fram till att min tröja ska bli upphängd. Och det höll presidenten med om att den skulle, berättar Alfredsson.

Men datumet då, det är ju så dumt för då spelare ju Sverige mot Finland i JVM..

– Det fanns ett datum till, då Ottawa möter Detroit, men det är i april – och enligt NHL:s regler så får det inte hållas några ceremonier efter mars månad.

Hur kommer det då att kännas för Alfredsson, att som första spelare i Ottawa i modern tid få sin tröja höjd?

– Jag kommer att vara jättenervös. Jag har hållit några tal genom åren, men det här går det inte att förbereda sig för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.