Brynäs anmäls för Franson-affären

Uppdaterad
Publicerad

Brynäs anmäls för Cody Franson-affären. Hockeyligans vd Jörgen Lindgren säger till SVT Sport att de bestämt sig för att anmäla till disciplinrådet.

–Det finns tveksamheter kring det här som vi vill att vårt disciplinråd tar en närmare titt på, säger Lindgren.

Brynäs valde att ta in Cody Franson från Toronto under NHL-lockouten. Brynäs ska ha kontrakterat Franson säsongen ut. Men när NHL-konflikten löstes så lämnade Franson för NHL igen.

NHL-klausuler förbjudna

Under veckan har Hockeyligan samlat in fakta och undersökt affären.

–Utifrån vad vi fått fram har vi valt att gå vidare och granska detta, säger Lindgren.

Enligt regelverket får en spelare inte bryta ett avtal mitt under säsongen. Att Brynäs bröt mot detta fick bland annat Växjös vd Anders Öman att gå i taket.

–När det gäller övergångar till NHL finns det ett avtal kring hur och när spelare kan gå till NHL. Man får inte skriva in några klausuler i kontrakten där en spelare kan gå till NHL mitt under säsongen, säger Lindgren.

Sundlöv försvarar sig

Brynäs sportchef Micke Sundlöv har i samband med detta sagt till SVT att de inte gjort något fel i och med att Cody Franson köpt ut sig själv från kontraktet som sträckte sig över hela säsongen.

–Vi har gjort och handlat rätt i den här affären. Visar det sig att vi har gjort fel får vi ta konsekvesnerna av det då, sade Sundlöv till SVT förra veckan.

När det gäller Modos och Frölundas förstärkningar från NHL under lockouten skrev de endast korttidskontrakt med spelarna för att täcka upp för skadade spelare.

Till skillnad mot disciplinnämnden granskar disciplinrådet sådant som händer utanför isen, till exempel läktarbråk och verbala påhopp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.