Foto: TT Nyhetsbyrån

Burakovsky i AHL – förbundet rasar

Uppdaterad
Publicerad

NHL-laget Washington hävdade att André Burakovsky var för viktig för att släppa honom till junior-VM i ishockey. Men på fredagen blev det klart att Washington skickar den 19-årige forwarden till farmarlaget Hershey Bears i AHL.

– Jag är förvånad och glad är jag inte direkt heller, säger svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg till aftonbladet.se.

Burakovsky, som gjort 13 poäng på 26 NHL-matcher den här säsongen, tog silver med juniorkronorna i förra JVM och hade varit given i en svensk första- eller andrakedja i årets mästerskap som spelas i Montreal och Toronto i Kanada. Juniorlandslagets förbundskapten Rikard Grönborg tog ut Burakovsky i en preliminär trupp utifall Washington bestämde sig för att släppa honom.

JVM i ishockey

Att Burakovsky nu skickas till AHL upprör det svenska förbundet och enligt Peter Forsberg är beslutet ett avtalsbrott.

– Vi har i vårt avtal med NHL att spelar man i AHL så ska man vara tillgänglig för JVM, säger Forsberg, som har mejlat både till NHL:s ledning och till Washington för att få en förklaring.

I fjolårets svenska silverlag var NHL-spelaren Filip Forsberg den stora stjärnan sedan Nashville tillåtit svensken att delta i junior-VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet