Tung förlust för Damkronorna i VM-premiären

Damkronorna fick en tung start på ishockey-VM. Tyskland besegrade Sverige med 3-1 i premiären.

– Det är klart vi har en besvikelse. Vi har ett jobb att göra framöver. Vi är nere i brygga, men får se framåt och göra något bättre i morgon, säger svenske förbundskaptenen Leif Boork till SVT Sport.

Sverige fick inte den start de ville på årets VM-turnering. Efter en mållös första period tog tyskorna ledningen i powerplay två minuter in på mittperioden.

Den svenska kvitteringen kom – och det var ett av de märkligaste mål vi har sett. Tyska backen Ronja Jenike gjorde självmål efter Lisa Johanssons skott. Målet gav Sverige energi och under ett par minuter i den andra perioden höll svenskorna i taktpinnen.

Damkronorna

Olyckssekunder

21 sekunder i slutet av mittperioden blev mycket olycksaliga för Damkronorna. Manuela Awander gjorde 2-1 direkt på tekning, och sekunderna senare slarvades det i det svenska försvaret som gav Andrea Lanzl ett fint läge, som hon utnyttjade när hon sköt 3-1 bakom svenska målvakten Sara Grahn. Grahn som för övrigt stundtals storspelade i det svenska målet.

– Det var en olycksminut i andra perioden som ställde till ganska mycket för oss, konstaterar Boork.

Sverige försökte forcera i den tredje perioden. De blå-gula hade också mycket av det offensiva spelet, spelade fina kombinationer, men förmådde inte skapa jätteheta chanser framför den tyska målvakten Jennifer Harss.

– Jag tycker vi spelade ganska bra generellt, det är tillfälligheter som ligger bakom deras mål. Vi kom inte in på mål som vi ska, och då gör vi heller inga mål, säger svenska lagkaptenen Emilia Ramboldt till SVT Sport.

Tyskland höll undan och fick en smakstart på VM. Sverige får komma igen mot Schweiz under natten till söndag.