Foto: TT Nyhetsbyrån

Dubbla smällar när Tre Kronor vann

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann till slut med 3-2 mot Finland inför 12 496 i Globen. Men det blev något av en Pyrrhus-seger, i alla fall för Skellefteå. Både Markus Svensson och Oskar Sundqvist lämnade isen skadade.

Debutantmålvakten storspelade, gjorde en sidledsförflyttning och en vacker dubbelräddning på ett finskt avslut. Men det blev kostsamt. Skellefteå-keepern såg ut att sträcka sig och tvingades en stund senare att kliva av isen.

Sundqvist fick en finsk klubba under visiret av Janne Jalasvaar och låg ner länge på isen i en blodpöl. Forwarden leddes av isen av två personer och han hade en handduk som täckte ansiktet.

Tre Kronor

”Det är näsan”

– Det är näsan som har fått stryk. Det är näsblod, säger Staffan Lindeborg i SVT:s sändning från matchen.

En annan debutant gladde. Örebros målkung Martin Johansson stal pucken och avgjorde med sin backhand till 3-1 för Tre Kronor. Lagkapten Staffan Kronwall hade satt tonen i första perioden när han sköt in 1-1 bakom Atte Engren. 2-1 kom bara 20 sekunder senare när den finske målvakten tappade in Nicklas Danielssons skott efter en spelvändning.

”Vi kan bättre”

Lejonen pressade mot slutet, men lyckades inte att få in pucken.

Experten Mikael Renberg var inte imponerad över spelet eller intensiteten. Förbundskapten Pär Mårts var förbannad i första perioden och tog en timeout för att skälla ut spelarna. Efteråt var han inte helnöjd med spelet.

– Alltså sådär. Vi vinner och det är ju det som det går ut på. Men jag tycker att det finns jättemycket att jobba med både offensivt och defensivt. Jag tycker att vi inte får med oss pucken i vissa lägen. Det fastnar någonstans hela tiden. Vi ska klara av att spela på en högre nivå, säger han till SVT Sport.

Svensson aktiv

Han gillade också vad han såg från framför allt två debutanter.

– Markus Svensson var väldigt aktiv i början och räddade oss lite grann. Det var kul att se. Martin Johansson gör ett mål på en chans, typiskt för en sniper, fortsätter Pär Mårts.

Sverige-Finland 3-2 (2-1, 1-1, 0-0)

Första perioden: 0-1 (18.11) Kristian Näkyvä (Mikko Kousa, Joonas Donskoi), 1-1 (18.28) Staffan Kronwall (Oskar Sundqvist, Marcus Sörensen), 2-1 (18.48) Nicklas Danielsson (David Ullström).

Andra perioden: 3-1 (15.44) Martin Johansson, 3-2 (19.46) Anssi Salmela, spel fem mot fyra.

Skott: 23-29 (9-12, 6-12, 8-5).

Utv, Sverige: 6x2. Finland: 5x2.

Domare: Vladimir Sindler, Tjeckien, och Robin Sir, do.

Publik: 12 496.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre Kronor

Mer i ämnet