Doldisen fixade SM-guldet – med karriärens första mål

Anton Lindholm hade inte gjort ett enda seniormål inför kvällens SM-final.

För ett år sedan stod han på torget och firade laget som frälste Skellefteå för första gången på 24 år.

I kväll slog han till från blålinjen – och gav Skellefteå ett nytt SM-guld.

Det kryllar av stjärnor i Skellefteå AIK.

Men den stora matchvinnaren i kvällens SM-final blev lagets kanske största doldis.

SHL-slutspelet 2014

Anton Lindholm, 19, har tillbringat större delen av säsongen i klubbens juniorlag där han gjorde ett mål och fem assist på 39 matcher.

Skymd målvakt

Men han spelade även sju matcher i SHL och har sedan varit en del av a-laget i slutspelet.

Men det har inte blivit något mål alls. Förrän i kväll.

1.46 in i den tredje perioden drog han iväg ett skott från blålinjen, ett skott som letade sig förbi en skymd Fredrik Pettersson-Wentzel i Färjestads mål – Lindholms första seniormål i karriären, vilket han hade svårt att förstå.

– Jag blev lite förvånad. Jag är ingen van målskytt, säger han med ett leende till SVT Sport.

Kontrollerade säkert

Målet innebar även 1–0 till Skellefteå efter att Färjestad, som inte haft en chans i de tre föregående matcherna, hållit nollan i de två första perioderna, perioder som Skellefteå förde men inte skapade överdrivet många heta chanser i.

Efter målet var det aldrig något snack. Skellefteå fortsatte att föra spelet och Färjestad var aldrig riktigt nära en kvittering. Istället gjorde den franske landslagsmannen Pierre-Edouard Bellemare 2–0 i powerplay och strax därefter gjorde Martin Lundberg 3–0 i öppen kasse.

Därmed var Skellefteås andra raka SM-guld (och det tredje i klubbens historia) ett faktum.

– Det går inte att beskriva känslan... Det är första gången jag är med om det, men det är sjukt stort, säger Anton Lindholm, som förra året stod på Möjligheternas Torg och firade det Skellefteå AIK som tog klubbens första guld på 24 år.

– Det ska bli coolt! Jag stod själv där och hoppade i publiken förra året...

”Är magiskt!”

Lagkaptenen Jimmie Ericsson är imponerad över Lindholm.

– Han har varit helt fantastisk! Jag beundrar hans skalle.

Tränaren Hans Wallson är stolt över sitt lag.

– Det är magiskt! Vad fan ska jag säga...

– Det är inte lätt att försvara ett guld, det visste vi om. Men vi gav oss fan på att hitta en väg att vinna.

Skellefteå blev i och med segern det första laget sedan Djurgården 2001 att försvara ett SM-guld, och det första sedan Brynäs 1977 att vinna två raka SM-finalserier utan förluster. Då spelades dock finalen bara i bäst av tre matcher.

Skellefteås väg till guldet

Skellefteå vann grundserien och har sedan vunnit 12 av 14 matcher i årets SM-slutspel.