Fernholm: ”Jag är ruggigt ljuskänslig”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdsbacken Daniel Fernholm lider fortfarande av sviterna efter hjärnskakningen för en månad sen. Hans vardag handlar om helt andra saker än elitidrott.

– Jag har hämtat ut ett par glasögon precis, med tonat glas. De ska lätta påfrestningen för ögonen, säger han till SVT Sport.

I måndags körde Daniel Fernholm på is med laget för första gången. Igår körde han några enstaka varv på is i fem minuter.Idag kunde han inte träna alls.

Så är livet för Daniel Fernholm, fyra veckor efter armbågstacklingen.

Ett steg framåt, flera tillbaka.

Det behövs inte mycket påfrestning för ögon och hjärna innan han tvingas till ny vila. Ishallen och allt som var vardag fram till för en månad sen, innebär stora påfrestningar idag.

Hur påverkas du i den miljön?

– Det är stojigt i omklädningsrummer och bland folk. Det är jobbigt för ögonen och jag får ont i huvudet.

Den här ljuskänsligheten – hur märks den?

– Om jag varit en hel dag i ishallen och åker T-banan hem, får jag ont i ögonen. Minsta lilla lampa som är på gör ont. Det är lite småjobbigt. Även om det känns bättre nu när jag iallafall kan komma ner till rinken.

Han berättar att han precis, några minuter tidigare, har hämtat ut ett par nya glasögon. De är tonade och ska ge avlastning för ögonen.

– Jag är ruggigt ljuskänslig. På senaste hemmamatchen åkte jag ner till hallen och gjorde lite intervjuer och så. Sen blev jag sängliggande i tre dagar. Det är jobbigt för ögonen. Glasögonen ska lätta upp trycket och jag hoppas de ska hjälpa inom en vecka.

Det finns exempel på de som använder tonat visir efter hjärnskakningar- som Alexander Steen- funderar du på det?

-Jag har redan satt på ett sånt och kommer att söka dispens för det.

Daniel Fernholm hade sitt tonade visir under träningen i måndags. Och under de fem minuter han orkade igår. Men han kunde ändå inte träna idag, på grund av huvudvärken.

Många minns säkert den 16 oktober 2014. SHL-omgång nummer elva, i Luleå.

Efter halva matchen sätter hemmalagets Johan Forsberg in en armbågstackling i huvudet på Daniel Fernholm. Skären inför tacklingen vid kortsargen var många, farten var hög och det var få som såg armbågen komma.

Hur upplevde du smällen?

– Direkt efter smällen ville jag nästan gå in och spela igen. Jag var inte så borta direkt efter. Men 20-30 minuter senare insåg jag att jag fått en ganska så ordentlig smäll. Huvudet värkte. Och inte på ett vanligt sätt, som till exempel migränhuvudvärk.

Hur länge hade du ont i huvudet?

-Jag hade huvudvärken i nästan två veckor konstant. Det var jobbigt som fan.

Blev du orolig för framtiden?

– Nej, jag trodde inte att den skulle sitta i för alltid- jag vet att det är värre om man haft hjärnskakningar förut och det har inte jag. Så det var lugnt.

Hur ser du på straffet, de fyra matcher som Johan Forsberg blev avstängd?

– Alltså, ibland kan man åka in i tacklingen så att huvudet träffar axeln. Att det är ren otur. Här flyger armbågen upp i nyllet ganska långt efter...och det kan man ju fundera på. Det är en jävla skillnad på en axel jämfört med en armbåge. Han spelar igen...

– När de (disciplinnämnden) sätter såna straff, ja det svider inte iallafall.

Daniel Fernholm vill inte gå ut och öppet kritisera varken förbund eller spelare mer än så:

– Det är inte min sak, säger han

Johan Forsbergs straff blev sju matcher varav tre omvandlades till böter (i Forsbergs fall 24.000 kr), enligt gällande regelverk*. Forsberg missade alltså fyra SHL-matcher. Torsdagen d.13 november missar Daniel Fernholm sin åttonde raka match. Redan där ett dubbelt så långt straff.

Vi kommer överens om att höras igen om en vecka, när han hoppas att de nya tonade glasögonen ska ha lättat trycket på ögonen. Just nu är Daniel Fernholm för dålig för TV-intervjuer och även sena live-samtal via telefon i Hockeykväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.