Supertalanger förde Finland till VM-final

Finlands supertalanger förde laget till VM-final. Sebastian Aho svarade för två mål och Patrik Laine för en assist när Finland besegrade Ryssland med 3–1 i semifinalen.

– Alltid kul att spela final, härligt att få spela om guldmedaljen, säger Patrik Laine till SVT Sport.

Bra rörelse i det finska laget bäddade för Sebastian Aho som i öppet läge dundrade in 1–1 fem minuter in i den andra perioden. 18-åringen blev tvåmålsskytt när han i powerplay slog in en retur och gav Finland ledningen med 3–1.

Ishockey-VM

Supertalangen har därmed svarat för sju poäng, tre mål och fyra assist, så här långt i VM.

Det finska ledningsmålet 16 minuter in i mittakten låg en annan stor talang bakom. Jussi Jokinen kunde sätta 2–1 i öppet mål sedan 18-årige Patrik Laine hittat Jokinen med en perfekt passning.

”Kommer bli en ny stor match”

Laine, som vann guld med både U18 och JVM-laget, kan i och med segern ta ytterligare ett guld.

– Jag hoppas att det fortsätter så, att jag inte vet vad det innebär att förlora, säger han.

Det var dock Ryssland som inledde semifinalen bäst och tog ledningen efter bara tre minuter när Sergei Shirokov slog in egen retur. Hemmanationen dominerade fullständigt inledningsvis och hade 5–0 i skott efter fem minuter.

I den tredje perioden jagade hemmanationen en reducering och var också nära flera gånger om. Men Mikko Koskinen i det finska målet svarade för en rad fina räddningar.

I final väntar segraren i semifinalmötet mellan USA och Kanada.

– Vi har mött båda lagen och det är bra hockeylag, det kommer att bli en ny stor match och det är så det ska vara i en final, säger Mikko Koivu.