Victor Hedman satte 2-0 för Sverige. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svensk seger efter stor dramatik

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor segrade efter stor dramatik i den första matchen i World Cup. Med bara sekunder kvar fick Ryssland ett mål bortdömt och det blev svensk seger med 2–1. ”Det blir så här ibland”, säger Nicklas Bäckström till SVT Sport.

Med bara sju sekunder kvar av matchen hittade Alexander Ovetjkin rätt bakom Jacob Markström i mål och det såg ett tag ut som att ryssen skulle ta matchen till förlängning.

– Jag visste inte om han fick klubban på pucken eller inte, men skönt att det inte blev mål, säger Jacob Markström till SVT Sport.

World Cup i ishockey

Målet dömdes alltså bort då Ovetjkin föste in pucken med handen och Tre Kronor kunde hålla undan och vinna den första matchen med 2–1.

– Vi leder med två mål och ska försöka försvara en ledning. Då blir det så här ibland, säger Nicklas Bäckström till SVT Sport.

”Fick energi och självförtroende”

Efter en mållös första period öppnade Gabriel Landeskog det svenska målskyttet i den andra perioden. Blott fyra sekunder in i power play fick svensken kanonträff och sköt 1–0.

– Vi spelar bra och har bra tålamod första perioden. Vi håller dem på utsidan, de får inte komma in på mål och det var vår plan, säger Bäckström.

Bara kort därefter utökade Victor Hedman den svenska ledningen till 2–0.

– Då fick vi lite mer energi och självförtroende. Ryssland ligger under med 2–0 och då märker man att de spelar lite mer på chans men det är ju normalt, säger Nicklas Bäckström.

Ovetjkin reducerade

Tre Kronor kontrollerade matchen och laget gick mot en säker seger – men då reducerade Ovetjkin med 30 sekunder kvar och det blev en dramatisk avslutning.

– Fram till att de tar ut målvakten spelar vi fantastiskt bra. Vi spelade kanske inte världens roligaste hockey men det behöver man inte alltid göra. Vi vinner matchen, säger Markström.

Tre Kronor lyckades knyta ihop säcken och nu väntar Finland i den andra matchen på tisdag.

Så spelas World Cup

 17 september:

Europa–USA (21.30)

Tjeckien–Kanada (02.00)

18 september:

Ryssland–Sverige (21.00)

Finland–Nordamerika (02.00)

19 september:

Tjeckien–Europa (21.00)

Nordamerika–Ryssland (02.00)

20 september:

Finland–Sverige (21.00)

21 september:

Sverige–Nordamerika (21.00)

Europa–Kanada (02.00)

22 september:

Ryssland–Finland (21.00)

Tjeckien–USA (02.00)

Slutspel:

I semifinalspelet möter ettan i respektive grupp tvåan i den andra.

Semifinaler:

 24 september:

Semifinal 1 (01.00)

25 september:

Semifinal 2 (19.00)

Finaler:

27 september:

Final 1 (02.00)

29 september:

Final 2 (02.00)

1 oktober:

Eventuellt final 3: (01.00)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet