Förlust för Luleå i Harjus comeback

Linköping hade inte vunnit mot Luleå på bortaplan sedan november 2012 – men i och med tisdagskvällens 4–2-seger är sviten bruten. Det trots att Luleå förstärkt laget med Johan Harju.

Johan Harju är tillbaka i Luleå efter att ha brutit sitt kontrakt med Jokerit, där han inte fått tillräckligt med speltid. Innan sejouren i Jokerit höll Harju till i Brynäs, men innan det var Luleå Johan Harjus adress och enligt honom själv är han nu tillbaka på ”hemmaplan”.

Men till skillnad från Linköpings Jeff Taffe har Harju inte fått igång målskyttet än.

Trots totalt 19 skott på mål i den första perioden stod det 0–0 på resultattavlan efter 20 spelade minuter. Desto fler mål blev det i andra.

Taffe tvåmålsskytt

Ett slagskott från Jeff Taffe gjorde att Linköping tog ledningen i början av den andra perioden. Några minuter senare blev Luleås Dean Kukan utvisad och Linköping fick spela fem mot tre i 22 sekunder – vilket bortalaget tog vara på. Linköping utökade sin ledning till 2–0, även denna gång signerat målkungen Jeff Taffe.

– Jag är på rätt ställe vid rätt tillfälle, sa Taffe till C More efter segern.

2–0-målet gjordes med bara en sekund kvar av Abbots utvisning, vilket orsakade starka känslor i hallen. Det hördes burop från publiken och arga ord från Luleås tränare Joakim Fagervall som menade att Linköping filmade och att Kukan inte skulle ha blivit utvisad från första början.

– En horribel utvisning, jag kan inte släppa den. En ruggigt dålig domarinsats vid det tillfället, sa Luleås tränare Joakim Fagervall till C More efter matchen.

Fler motgångar för Luleå

Luleås motgångar slutade inte där. I slutet av andra perioden utökade Linköping ledningen till 3–0 genom Fredric Andersson – trots powerplay för hemmalaget.

– Vi kommer ur rytmen och fokuserar på fel saker, säger Luleås Karl Fabricius.

Luleå ändrade lite i sina formationer och spelade upp sig rejält i tredje perioden. Hemmalget jagade febrilt en kvittering, men Linköping utökade istället sin ledning och vann matchen med 4–2.