”Han har varit en bjässe för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Orden i rubriken är Steven Stamkos, Tampas lagkapten. Han pratar om Victor Hedman. Stamkos fortsätter sedan med en beskrivning av sin lagkamrats styrkor som kommer så nära en kärleksförklaring som hockeyspråket tillåter.

Stamkos berättar hur han själv och laget kring Hedman från första början, när svensken kom in i ligan för sex år sen, förstått hur bra svensken är. Och hur bra han kommer att bli. Stamkos menar att ”ni andra inte förstått det tidigare eftersom vi, Tampa, inte spelat på den här nivån (final) förut”.

Veteranen Brenden Morrow fyller i: ”Han är lika elegant som Scott Niedermayer”.

Stanley Cup 2015

Överrumplad av jämförelsen

Scott Niedermayer är 185cm lång och hade en matchvikt på 91 kilo. Victor Hedman är 14 centimeter längre och väger 106 kilo. Att få sin skridskoåkning jämförd med Hall of Fame Niedermayer vars skridskoåkning stod i en klass för sig, överrumplar Victor Hedman:

– Oj, det var kul att höra. Men det är svårt att jämföra sig själv med en Hall of Fame-spelare,

Samarbetat med Hans Jonsson

Hedman säger att skridskoåkningen var en svaghet när han var yngre och att han jobbat varje sommar för att förbättra den. Han har dessutom samarbetat med den förre NHL-spelaren Hans Jonsson de två senaste somrarna hemma i Örnsköldsvik och det har betytt mycket:

– Jag känner en stor skillnad där ute. Det är klart att du får självförtroende när benen känns fräscha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stanley Cup 2015

Mer i ämnet