Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Här är Damkronornas trupp

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Lundberg har tagit ut Damkronornas trupp till hemmaturneringen i Helsingborg och Ängelholm senare i december.

Luleåveteranen Lisa Johansson är tillbaka i laget medan Emma Nordin, poängbästa forward i SDHL, fortsatt tackar nej till landslagsspel.

Innan förbundskaptenen Ulf Lundberg presenterade truppen tog han upp den skrala svenska representationen i toppen av poängligan i SDHL.

Bland topp 15 är bara tre svenska.

I Lundbergs trupp saknas dessutom en av dem, Emma Nordin. Luleåforwarden som tidigare varit petad i landslaget tackar nej för andra turneringen i rad. Hon har gjort 27 poäng på 19 matcher i SDHL och är sexa i poängligan.

”Vi har många andra”

– Emma är en jätteskicklig spelare, men vi har många andra. Det kräver att man är 100 procent motiverad för att dra på sig landslagströjan. Jag uppskattar den raka dialogen och fokuserar på de som är uttagningsbara.

Nordin har ännu inte kommunicerat till Lundberg att hon har avslutat sig landslagskarriär, men i en tidigare intervju med SVT Sport har hon sagt att det kanske är dags att kliva åt sidan.

– Jag har inte ställt frågan på det viset. Jag har fått beskedet här och nu och ser jättemycket fram emot turneringen, säger Lundberg.

En annan veteran som också petades i VM, Lisa Johansson, är tillbaka efter att ha tackat nej senast på grund av en skadekänning.

Två debutanter

I övrigt är två debutanter uttagna, målvakten Tindra Holm, Long Island University, och Leksandsbacken Nathalie Lidman.

– Tindra Holm har gjort en jättebra höst i Long Island och är en spännande målvakt, lite okonventionell. Nathalie Lidman i Leksand har gjort det bra trots att de har haft en tuffare höst. Hon är en stabil back som är gedigen i sitt spel, säger Lundberg.

Femnationersturneringen i Ängelholm och Helsingborg spelas 13-17 december. Sverige möter Tyskland, Schweiz, Finland och Tjeckien.

Truppen

Målvakter:

Emma Söderberg, Minnesota-Duluth

Tindra Holm, Long Island University

Backar:

Nathalie Lidman, Leksand

Anna Kjellbin, Luleå

Linnéa Andersson, Modo

Annie Silén, Leksand

Josefine Holmgren, Djurgården

Emma Forsgren, SDE

Maja Nylén Persson, Brynäs

Forwards:

Josefin Bouveng, University of Minnesota

Thea Johansson, Mercyhurst University

Lisa Johansson, Luleå

Jenny Antonsson, Brynäs

Sara Hjalmarsson, Providence College

Fanny Rask, Djurgården

Lova Blom, Djurgården

Hanna Thuvik, Brynäs

Julia Östlund, Djurgården

Felizia Wikner Zienkiewicz, Brynäs

Lina Ljungblom, Modo

Hanna Olsson, Frölunda

Olivia Carlsson, Modo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.