Foto: Bildbyrån

Hellkvist: ”En jättetuff resa”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Hellkvist är tillbaka på allvar. Efter 18 månaders rehabilitering för Parkinsons och en vända som assisterande är han klar som huvudtränare för Malmö. ”Det har varit en jättejättetuff resa”, säger han till SVT Sport.

Sensommaren 2011 kom chockbeskedet. En riktigt sjuk Björn Hellkvist hoppade av uppdraget som tränare för Rögle. Skakningar och fruktansvärda kramper försatte honom ofta i ett komaliknande tillstånd. Under vintern fick han föras med specialistambulans till sjukhus efter att han fått sådana kramper att andningen dramatiskt försämrats.

”Fruktansvärd tid”

SHL

– Det var en fruktansvärd tid...och jag hade många mörka stunder. Och visst hade jag gett upp tanken att nån gång bli bättre. Framför allt att komma tillbaka som hockeytränare, sade han då till SVT Sport.

Medicinen bet inte. Men ett år senare såg han ljuset i tunneln. Plötsligt började läkarna hitta rätt och Hellkvist lärde sig att tyda signalerna från den obotliga sjukdomen. Nu började han hitta tillbaka till ett mer normalt liv med frun Anna och döttrarnra Moa och Ebba.

Den största förändringen är den operation som gjordes förra sommaren. Då fick han pacemakers i bröstet och elektroder i hjärnan som skickar elektricitet som stimulerar.

”Jättetuff resa”

– Det har varit en jättejättetuff resa, både mentalt och fysiskt. Idag har jag en stabilitet i min vardag som gör att jag klarar av det här jobbet. Efter operationen blev det ännu bättre och det har gett mig en helt annan stabilitet. Jag har fått vardagen att fungera. Ibland är det jobbigt, men det är det för alla, säger han.

Hur fungerar vardagen idag?

– Jag tar medicin några gånger om dagen. En liten, liten röd tablett, men det är inte värre för mig än för pollenallergiker. Jag vet att jag kan göra det jobbet som krävs. Det är jäkligt skönt att veta. Det har varit ett jäkla race, men det har varit en kittlande resa, säger 38-åringen.

Nu tar han över nykomlingen Malmö efter sparkade tränaren Mats Lusth. Möjligheten att jobba som huvudtränare dök upp efter det. Björn Hellkvist har fått vara med och tycka och tänka om framtiden. Men att prata om sin förre arbetsledare är han inte så sugen på.

– Det är egentligen inget jag vill uttala mig om. Det är ett styrelsebeslut, du får fråga dem. Jag fokuserar på den roll jag har, säger han.

Och just fokusera är något han vill att Malmö ska göra.

”Slåss med näbbar och klor”

– Jag tycker att vi måste fortsätta stärka vår identitet. Ser man sig själv i spegeln ska det vara tydligt vilken klubb man är och vilken hockey man vill spela. Vi har satt en norm hur vi tränar och spelar och det är en tränings- och tävlingskultur. Jag kräver från alla i föreningen att man ger hundra procent i alla situationer. Hundra procent kan man alltid begära, säger han.

Men om truppen eller eventuella nyförvärv vill han inte prata. Det vill han hålla innanför klubbens väggar. Men om höstens mål pratar han gärna.

– Vi ska vara ett väldigt hårt jobbande kollektiv som värderar lagets normer väldigt högt. Vi ska slåss med näbbar och klor för att etablera oss. Det känns jättekul och kittlande att man har fått förtroendet, säger han.

Fakta: Björn Hellkvist

Hellkvist avbröt sitt tränaruppdrag i Rögle hösten 2011 sedan han drabbats av Parkinsons sjukdom. Efter 18 månaders rehabilitering samt en tid på Rögles marknadsavdelning kände han sig redo att träna ett seniorlag igen och blev då erbjuden jobbet som assisterande tränare till Mats Lusth (TT).

TV: SVT:s Bernt Lagergren har följt Hellkvist och hans kamp mot sjukdomen – se reportagen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet