SVT:s ishockeyexpert Mikael Renberg. Foto: Bildbyrån

Renberg: ”Väldigt rättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpingslaget vann sitt senaste SM-guld 2010. Sju år senare är de i final igen efter 4-2 mot Malmö i semifinal fem.

– Väldigt rättvist, säger SVT Sports expertkommentator Mikael Renberg.

Det var aldrig något snack. HV71 var storleken större än Malmö från start och kan nu fira finalplatsen.

– Väldigt rättvist. Med 4-0 i kvartsfinalerna och 4-1 i semifinaler, så tyder det på att de har ett bra lag. De är det lag av alla som spelar mest fartfylld ishockey och jag tycker att de har bra målvaktsspel, stabila backar, snabba forwards. Väldigt välförtjänta av finalplatsen.

Vad har Johan Lindbom lyckats med i tränarrollen?

– Lindbom ger ett lugnt intryck. Han skapar ett tryggt omklädningsrum. Sen vill han spela den snabba hockey vi ser, i fjol såg man tendensen av det, men i år har de blivit jämnare och har ett rakt igenom bra lag. Spelar ingen roll vilken kedja han sätter in, det är fart på alla och de är bra på att sätta press.

Är det något du reagerat över?

– Tittar man på semifinalerna så tillbringar de mycket tid i anfallszon. En del spelare har överraskat. Oskar sundh trodde jag inte skulle ha så många år kvar, men han har fått en nystart. Han har framför allt varit bra i semifinalserien.

Vilka tror du blir finalmotståndare?

– Det går ju inte att säga med säkerhet, men jag håller Frölunda som favoriter. Därför tror jag att vi får en drömfinal mellan HV och Frölunda, men det är såklart att Brynäs kan vinna.

Och Malmös resa?

– Malmö har överraskat hela säsongen. Det är en förening som är på väg åt helt rätt håll. De har tagit in en massa bra karaktärsspelare och kommit ifrån att köpa in stjärnspelare, det finns mer tanke i verksamheten. De är definitivt på rätt väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.