HV71 är klart för SM-final – slog Malmö med 4-1 i matcher. Foto: TT Nyhetsbyrån

HV71 klart för SM-final

Uppdaterad
Publicerad

I den femte semifinalen var det aldrig något snack. HV71 var storleken större än Malmö från start och kan fira att man är i sin första SM-final sedan 2010 efter 4-2 mot Malmö.

– Det är en riktigt bra dragning jag får på, jag tror nästan att jag lobbar upp den i bortre, säger matchens sista målskytt Filip Sandberg vars mål var en riktig läckerhet till C More.

Simon Önerud blev stor hjälte med sina två mål i mittperioden. I samma period gjorde också Malmö två. Ett Malmö som i det här slutspelet vägrat ge upp kämpade också i sin sista match febrilt in i det sista. Men HV71 höll emot och vann den sista perioden med 1-0.

Malmö höll jämna steg

För även om Malmö rent spelmässigt i långa stunder höll jämna steg med grundserietvåan HV71 både i matchserien och i den avgörande matchen, visade Jönköpingslaget när det skulle avgöras att man hade en växel till att lägga i.

När matchen var som jämnast i andra perioden gjorde Önerud sina två mål på snabba omställningar. Det var just farten i spelvändningarna som utgjorde den stora skillnaden mellan lagen.

Alsenfelt inte på topp

I burarna var det grundseriens kanske två bästa bästa målvakter som ställdes mot varandra. 20-årige stockholmaren Linus Söderström var iskall matchserien igenom och gick vinnande ur striden med den tio år äldre Oscar Alsenfelt. Han hade stor del i att Malmö över huvud taget tog sig till slutspel, men i semifinalserien försvann han ur handlingen med en misstänkt skada. Malmöiten spelade dock de två sista matcherna men kom aldrig upp i samma nivå som tidigare under säsongen.

– Vi vill ha det där guldet, vi kommer tillbaks hit på tisdag och ser vilket motstånd vi får, säger HV71:s Linus Söderström till C More.

SVT:s expert Mikael Renberg menar att finalplatsen var helt rättvis.

– De är det lag av alla som spelar mest fartfylld ishockey och jag tycker att de har bra målvaktsspel, stabila backar, snabba forwards.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.