Lias Andersson gjorde första slutspelsmålet i karriären. Foto: Bildbyrån

HV71 sänkte Malmö i sista perioden

Malmö var 20 minuter från en ny skräll i SM-slutspelet. Då visade HV71 sina muskler i tredje perioden och vände 1-2 till 5-2 inför ett kokande Kinnars Arena.

– Vår bredd är vår styrka, säger HV71:s Chris Abbott till C More.

Malmö skrällde rejält i kvartsfinalen då de slog ut SHL-ettan Växjö med 4-2 i matcher. Inför den första semifinalen mot HV71, skåningarnas första sedan 2001, sa Malmös assisterande tränare Martin Filander att man skulle fortsätta slå ur underläge.

Och nog kan HV71 ha blivit överraskat av bortalagets spel, för Malmö tog ledningen både en och två gånger. 2-1 genom Robin Alvarez kom när HV71 nästan hade allt spel i den andra perioden, och fick dem att komma av sig.

Ketchupeffekt i tredje

Det innebar istället att det var upplagt för en kvitteringsjakt i den tredje, och kvitteringen kom redan efter tre minuter. Med sitt första slutspelsmål i karriären satte Lias Andersson 2-2, då han på volley slog in sin egen retur från nära håll.

Och när väl 2-2 kom, ja då blev det en ketchupeffekt för HV71. På fem minuter såg stundtals bänkade lagkaptenen Chris Abbott och Ted Brithén till att det helt plötsligt stod 4-2 inför nästan 7 000 taggade hemmasupportrar.

– Det har varit en utmaning att inte spela, men vi har ett brett lag och det är vår styrka, säger HV:s Chris Abbott, som bara spelade fem minuter i matchen, till C More.

HV71 obesegrat i slutspelet

Abbott satte det viktiga målet fram till 3-2.

– Jag känner mig ändå tongivande. Det här är en resa som vi alla är en del av och när jag får chansen ska jag göra det mesta av det.

Oscar Sundh avslutade målskyttet för dagen då han satte 5-2 med drygt tre minuter kvar. Jönköpingslaget är därmed fortsatt obesegrat i årets slutspel, efter kvartsfinalvinsten i fyra raka matcher över Färjestad.