Jokerit blöder i KHL

Uppdaterad
Publicerad

Finska Jokerit har de första två säsongerna i den ryska hockeyligan KHL gått back med 270 miljoner kronor. För att hålla kvar Jokerit i KHL pumpar ledningen för ligan in miljontals kronor i klubben. ”Det är oerhört viktigt att ha ett västeuropeiskt lag i KHL för de som äger ligan”, Jokerits vd Jukka Kohonen till SVT Sport.

Till säsongen 2014/2015 bröt sig finska Jokerit ut ur den finska ligan för att i stället ansluta till Kontinental Hockey League, KHL.

Sportsligt har Helsingfors-klubben hållit sig inom ramarna och gjorde en lyckad första säsong där laget var framme i kvartsfinalspelet.

Tittar man dock in klubbens årliga bokslut hittar man en klubb som blöder ekonomiskt, trots att klubbens ryska ägare pumpade in 100 miljoner kronor i klubben inför debutsäsongen 2014/2015.   

Mångmiljonförlust

Enligt bokslutet – som SVT Sport tagit del av – har klubben under de två första säsongerna gjort en total förlust på 270 miljoner kronor.

Trots det har klubben inga problem att driva ett lag i KHL.

Förklaringen?

KHL:s ägare pumpar in miljontals kronor i klubben för att Ryssland politiskt inte har råd att tappa klubben.

Moskva vill ha finskt lag

– Ägarna är beredda att pumpa in mer pengar, KHL tycker det är oerhört viktigt att ha ett finskt eller västeuropeiskt lag i KHL, säger Jokerits vd Jukka Kohonen till SVT Sport.

Under säsongen 2014/2015 lockade Jokerit i snitt 11000 åskådare per match men till förra säsongen var publiksnittet nere på 10 500.

Och den dalande kurvan ser ut att fortsätta då publiksnittet hittills i år är 9 500.

Drar in mest tv-pengar

Den negativa spiralen beror dels på att den första förtjusningen har lagt sig, men även på det politiska läget.

– Bilden av Ryssland har kanske inte varit så bra på senare tid, men när det blir bättre blir också KHL:s varumärke bättre, säger Kohonen.

Vidare är Jokerit en viktigt pusselbit i KHL-pamparnas pussel för att klubben drar den största tv-publiken.

Enligt siffror från KHL så kammade Jokerit in elva procent av alla KHL:s tv-intäkter den gångna säsongen.

Jokerit placerar sig på en åttondeplats i KHL:s Western Conference.

Se hela reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.