Ny svensk JVM-seger – till slut

Sverige fortsätter vinna i JVM och är nu klart för kvartsfinal. Lagkaptenen Joel Eriksson Ek visade vägen mot Schweiz genom två mål i 4–2-segern. ”Vi hade lite problem att göra mål, så det var oerhört skönt” säger lagkaptenen till SVT Sport.

Sverige fick en drömstart när Eriksson Ek gav Sverige ledningen efter fyra minuter genom ett handledsskott upp i målvaktens vänstra kryss. Men repliken kom snabbt från Schweiz och Jonas Siegenthaler som i numerärt överläge kvitterade knappa minuten senare.

Replik på repliken

Sedan var det Sveriges tur att replikera när Lias Andersson på kontring gjorde 2–1 innan klockan ens tickat uppåt sju minuter.

JVM i ishockey

I andra perioden kvitterade Schweiz på nytt i ännu ett powerplay, den här gången genom Calvin Thurkauf. Sverige var sedan en stolpträff från en ny ledning, men 2–2 stod sig inför tredje perioden.

Sent avgörande i tredje

Väl där hade Sverige övertaget genom hela perioden och pressade för ett ledningsmål. Och till slut kom det – med fem minuter kvar kom det förlösande 3–2-målet genom lagkaptenen. Lucas Carlsson avgjorde sedan definitivt när han bombade in 4–2 med tre minuter kvar av matchen.

– Fantastiskt tålamod från hela gruppen, en riktig krigarinsats. Vi visar att vi kan vända matcher sent också. En riktigt, riktigt skön vinst, säger Rasmus Asplund till SVT Sport.

Sverige vann skotten med 46–15.

Segern innebär att Sverige är klart för kvartsfinal trots att två gruppspelsmatcher återstår, närmast mot Finland i kväll.