Johansson avgjorde måstematchen mot Schweiz

De svenska damkronorna vann med kniven mot strupen matchen mot Schweiz. Lisa Johansson klev fram i tredje perioden och avgjorde till 2-1 för damkronorna.

– Det är oerhört skönt, säger Lisa Johansson till SVT Sport.

Det var seger som gällde – en förlust hade inneburit att Sverige blivit utslaget ur ishockey-VM.

Sverige fick en bra start mot Schweiz  i Plymouth, USA. Hanna Olsson satte 1–0 i första perioden.

Damkronorna

– Jag fick en bra pass av Erika Grahm och kände mig ganska ensam då många hade bytt, så jag försökte egentligen bara fördröja spelet. Backen gick sedan ut ganska hårt, så jag försökte bryta in mot mål och satte dit den, säger Hanna Olsson.

”Jätteviktigt för mig att producera”

I andra perioden kvitterade Schweiz till 1–1 men Sverige lyckades återta ledningen när Lisa Johansson fick in 2-1 målet i tredjeperioden. Ett resultat som stod sig matchen ut.

– Det är självklart jätteviktigt för mig att producera. Det är den rollen jag har, så det tär lite på en om man inte får göra mål, säger Johansson.

Boork: Väntar med frimärkssamlingen

Matchen var inte bara en måste-match för lagets fortsatta framfart i turneringen, även Leif Boorks framtid som förbundskapten kan stå på spel.

Boork hade antytt att han kanske skulle få börja samla frimärken om Sverige förlorat men efter segern mot Schweiz var han nöjd och kanske lite lättad.

– Jag öppnar inte frimärkssamlingen ännu, säger Leif Boork till SVT.

– Vi tar med allt det positiva och ska gå in och ta tre poäng i nästa match också, säger Lisa Johansson.

Ny match natten mot tisdag

Sverige har nu allt i egna händer vad gäller jakten på en plats i kvartsfinal. Natten mot tisdag spelar Damkronorna sin sista match i gruppspelet, mot Tjeckien. Seger där och Damkronorna säkrar en plats bland de åtta bästa lagen i världen.

Så sänder SVT från ishockey-VM.

Så spelas VM

Grupp A: USA, Kanada, Finland, Ryssland. Två bästa lagen till semifinal, två sämsta till kvartsfinal.

Grupp B: Sverige, Tyskland, Schweiz, Tjeckien. Två bästa lagen till kvartsfinal, två sämsta till nedflyttningsmatch där vinnaren i bäst av tre matcher håller sig kvar och förloraren flyttas ned till division 1.

Sveriges gruppspelsmatcher:

Fredag: Tyskland, 1–3.

Lördag: Schweiz, 2–1.

Måndag: Tjeckien (24.00).

Slutspel och nedflyttning:

4 och 5 april: Kvartsfinaler (21.35 och 01.35), nedflyttningsmatch 1 i bäst av 3 (18.00).

6 och 7 april: Semifinaler (21.35 och 01.35), nedflyttningsmatch 2 i bäst av 3 (18.00) och match om 5-6 plats (23.00).

7 och 8 april: Final (01.35), bronsmatch (21.35) och eventuell nedflyttningsmatch 3 av 3 (18.00).