Svenskt missnöje kring spruckna JVM-bubblan: ”Djupt förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Juniorkronorna fick under onsdagskvällen, svensk tid, beskedet att JVM ställs in.

I det svenska laget, som på sitt hotell bott med andra människor än bara aktiva från mästerskapet, finns en besvikelse.

– Jag är djupt förvånad över hur lättillgängligt det har varit att komma in på hotellet som vi varit på, säger lagkaptenen Emil Andrae.

Coronaviruset hittade in i JVM-bubblan i Kanada och tvingade, efter flera konstaterade fall, till beslutet att ställa in mästerskapet. Det svenska juniorlandslaget menar att de har följt restriktionerna så bra de bara kan på hotellet i Red Deer, Kanada.

Men vissa frågetecken lyfts.

JVM i ishockey

– Vi har burit munskydd och försökt att inte åka hiss med någon annan än laget. Det är klart att man kan ha åsikter om varför folk är på hotellet som vi är. Jag är djupt förvånad över hur lättillgängligt det har varit att komma in på hotellet som vi varit. Besvikelse att arrangemanget inte varit tillräckligt noggrant, säger lagkaptenen Emil Andrae på en presskonferens.

– Vi blev jävligt besvikna allihopa sett till hur vi startat turneringen. Vi är en bra grupp, klart det är tråkigt. Känns som att de tar det ifrån oss litegrann. Vi är besvikna och ledsna.

”Inte lika strikt”

Juniorkronorna visste redan på förhand att hotellet inte skulle vara specifikt för JVM-gäster.

– Vi har haft dedikerade våningar och matrum, men på väg dit har vi stött på folk utifrån. Men vi har varit supernoga med att hålla avstånd, tvätta händer och åka hiss med folk från vårt lag, säger landslagets kommunikationsansvarige Linus Hugosson.

Han noterar dock en viss skillnad från förra JVM.

– Men givetsvis har det inte varit en lika strikt bubbla som i fjol, då hela JVM var på ett och samma hotell.

”Beslut som vi står bakom”

Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet (SIF), har inte varit på plats, men anser att beslutet att ställa in mästerskapet är rimligt.

– Som vi har gjort under hela pandemin och som vi kommer fortsätta göra är att vi kommer lyssna på läkarna och medicinska expertisen. När deras bedömning är att ställa in då ser vi det som ett rimligt beslut som vi står bakom, säger han.

IIHF och Kanadas ishockeyförbund höll en presskonferens under natten mot torsdagen. Där undvek man ordet ”bubbla” och pratade i stället om ”skyddande miljö”.

– Det är inte samma miljö som under förra årets evenemang, men vi är nöjda med den skyddande miljö vi hade och hur vi kunde inhysa lagen, säger Dean McIntosh, vice ordförande för evenemang på Kanadas ishockeyförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet